Guldheden

122 meter över havet

Guldhedstornet ritades av arkitekt Nils Einar Eriksson som även står bakom byggnader som Biografen Draken, Göteborgs konserthus och Park Avenue Hotel.

Det 22 meter höga vattentornet invigdes i mars 1953 och var då Göteborgs högst belägna byggnad med sina 122 meter över havet. Tornet började byggas redan 1951 för att förse Guldheden och Johanneberg med färskvatten.

Stabilt. Vattentornet består av en cylindrisk reservoar som bärs upp av en mittpelare och 20 pelare med valvbågar runt om.

Stabilt. Vattentornet består av en cylindrisk reservoar som bärs upp av en mittpelare och 20 pelare med valvbågar runt om.

Håkan Bewert/Mostphotos

100 stegen till toppen

Vattentornet består av en cylindrisk reservoar som bärs upp av en mittpelare och 20 pelare med valvbågar runt om och tio inre pelare. Diametern är 30 meter och där rymmer fyra miljoner liter med en vattenspegel på 1 000 kvadratmeter. För att hålla insekter borta från vattensamlingen finns 20 fönster, försedda med blått glas som bryter ljuset, vilket ska störa insekterna.

Valv och pelare.

Valv och pelare.

Håkan Bewert/Mostphotos

Som en list runt takets insida finns en 32 meter lång väggdekorationen av konstnären Tore Ahnoff. Den har olika motiv från staden i samma riktning som man tittar på dem.

I tornets mitt finns både personhiss för två och en spiraltrappa med 100 steg till tornets topp. På taket av reservoaren finns en cylindrisk toppbyggnad där ett kafé med plats för 40 gäster öppnade bara några månader efter invigningen, i juni 1953.

Utsikt. Allmänheten hade tillgång till toppen av Guldhedstornet fram till 2020 då det stängdes pga av att vattentorn klassades som skyddsobjekt.

Utsikt. Allmänheten hade tillgång till toppen av Guldhedstornet fram till 2020 då det stängdes pga av att vattentorn klassades som skyddsobjekt.

Lina Isaksson (arkivbild)

Säkerhetsrisk

Serveringen blev snabbt populär och här fikade göteborgarna flitigt i nästan 70 år. Men i februari 2020 togs beslutet att stänga kaféet på grund av en ökad hotbild mot vattentorn som numera klassas som säkerhetsobjekt. Bakgrunden är skärpt lagstiftning inom EU rörande så kallade skyddsobjekt.

Trots högljudda protester bland gästerna förblev kaféet stängt.

Finns det någon chans att fiket öppnar igen? 

"Nej. Bakgrunden är skärpt lagstiftning inom EU rörande så kallade skyddsobjekt. Det är inget vi kan påverka. Och synnerligen inte i dessa tider av ökad hotnivå. Guldhedstornet förser, utöver stadsdelens invånare, Sahlgrenska sjukhuset med vatten", svarar Ulrika Naezer, kommunikatör, Kretslopp och vatten.

Facebook-kommentarer

Caroline: "Om jag saknar... Bästa stället att ta med sig vänner som besöker Göteborg. I min ungdom hängde vi för jämt, spelade spel, fikade, lånade böcker från bokhyllan vid hissen, tävlade vem som hann först upp, den i hissen eller vi i trappan. Först med mopeder, sedan kom hojarna på sommaren. Bästa cafét med dess fina väggmålningar. Borde inte fått stängas..."

Joel: "Jag saknar när man alltid fick vaniljglass och vaniljsås till Äpplepajen."

Alexander: "Det är ett helgerån att låta Guldhedstornet stå helt tomt och öde. En plats som erbjuder en unik upplevelse för alla. Inte minst för stans turister. Skamligt uselt att stänga Guldhedstornet. Hoppas någon kan tänka om, och göra rätt. "

Mikael: "Saknar, vi i ett kompisgäng träffades där varje söndag när Stig drev det."

Slut fikat. År 2020 stängde kaféet för gott.

Slut fikat. År 2020 stängde kaféet för gott.

Roland Jacobsson/Mostphotos

Källa: Guldhedstornet/Wikipedia/Facebook-kommentarer