Bomber och granater har drabbat boende på flera håll i Sverige de senaste åren. Explosionerna är alltid livsfarliga. Men några har varit kraftigare än andra.

I ett trapphus på Skarpnäcksfältet skadades både väggar, dörrar och golv kraftigt i augusti. Även hissen i det fem våningar höga huset förstördes. Sedan dess har varken äldre eller unga i huset kunnat åka med den.

Hemmagjord bomb

Enligt polisen var det en hemmagjord bomb som exploderade.

– Det är förfärligt och kanske fel att tala om tur i det här fallet, men fönsterrutor i trapphuset gjorde att en del av tryckvågen kunde leta sig ut där. Annars kanske skadorna inne blivit ännu värre, sa Åsa Stenmark, kommunikationschef på Stockholmshem i augusti.

I trapphuset vaknade grannarna upp till en mardröm vid halv fyra på natten. Hela trapphuset evakuerades och samlades vid Skarpnäcks kulturhus. Hit kom också krishanterare, personal från Stockholmshem och försäkringsbolag. Men sedan explosionen den 19 augusti har grannarna på våningsplanet där bomben exploderade ännu inte kunnat bo hemma. Det har nu gått cirka tre månader.

"Vi längtar hem" säger grannar som Mitt i talar med.

Nygjuten bottenplatta på våningsplanet där bomben exploderade.

Nygjuten bottenplatta på våningsplanet där bomben exploderade.

Anders Björklund

Ingen jul hemma

Grannarna har sedan i augusti bott på andra håll. Men något jul- eller nyårsfirande hemma ser det dessvärre inte ut att bli.

"Det blir i början av nästa år, mer exakt vet vi i nuläget inte" skriver Åsa Stenmark i mejl till Mitt i.

När Mitt i besökte trapphuset i förra veckan var det värst drabbade våningsplanet avspärrat. För tillfället väntade en nygjuten bottenplatta på att stabiliseras. På plats fanns då personal från Aseka hiss och fastighet som planerade inför sin reparation. De berättar att fronten till hissen blev förstörd där bomben exploderade.

– Och på två våningsplan under fanns också skador på fronten, säger Asekas Urban Anderssson.

Två våningsplanen under planet för detonationen har stöttats upp i samband med reparationsarbetet.

Två våningsplanen under planet för detonationen har stöttats upp i samband med reparationsarbetet.

Anders Björklund

Golvet på våningsplanet ovan där vi träffas behöver byggas upp ytterligare innan de kan börja.

– Vi tror att vi kan sätta i gång arbetet nästa vecka (läs denna vecka), säger Urban Andersson.