Polis, brandkår och ambulans ryckte ut vid 03.30-tiden på lördagen den 19 augusti. På plats såg de hur grannar evakuerat spontant ur det drabbade huset, där det enligt polisen fanns glassplitter och byggnadsdetaljer som lossnat. Grannarna fick samlas i Skarpnäcks kulturhus från klockan fem på morgonen.

"Hemmatillverkad bomb"

På måndagen bekräftade polisen för Mitt i att brott ligger bakom explosionen. Ingen var då ännu gripen.

– Det var en hemmatillverkad bomb som exploderade, säger kommunpolisen Alvaro Torres som berättar att polisen har teorier kring varför bomben placerades här.

Kommunpolisen Alvaro Torres.

Kommunpolisen Alvaro Torres.

Sacharias Källdén/Arkiv

Grannar som Mitt i talat med berättar om det hemska i att vakna av den fruktansvärda smällen. De känner sig oroliga efter skjutningarna i Skarpnäck under 2022 och nu explosionen i trapphuset.

– Det är fortfarande lite svårt att sova och slappna av, säger en av grannarna som Mitt i talar med.

Särskilt drabbade hyresgäster

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Entréerna till fyra lägenheter skadades så pass att hyresgästerna på måndagen fortfarande inte kunde bo i dessa.

– Vi vet ännu inte när hyresgästerna kan flytta in igen, sade Åsa Stenmark kommunikationschef på Stockholmshem på måndagen till Mitt i.

Även hissen skadades och är ur funktion i det fem våningar höga huset där flera äldre personer bor. 

– Vi vet i nuläget inte när den är i drift igen, sade Åsa Stenmark på måndagen.

Den hemmagjorda bomben förstörde även flera fönster i trapphuset.

– Det är förfärligt och kanske fel att tala om tur i det här fallet, men fönsterrutor i trapphuset gjorde att en del av tryckvågen kunde leta sig ut där. Annars kanske skadorna inne blivit ännu värre, säger Stenmark.

Krisstöd på plats

Många i närområdet vaknade av explosionen. Under lördagen, söndagen och i början av den här veckan finns krisstödjare från stadsdelsförvaltningen på plats i Skarpnäcks kulturhus.

– Ganska många har kommit förbi för att prata en stund, ställa allmänna frågor eller efterfråga stöd. De som behöver vidare stöd slussar vi vidare till samtalsstöd via vår familjebehandling, säger Karin Bülow som är stadsdelsdirektör.

Även Stockholmshem och kyrkan har funnits i Skarpnäck i helgen för att möta oroliga och undrande. Stockholmshem har specifikt tagit hand om frågor från hyresgäster.