Besvikelse. Först kom rekordmånga bokningar. Sedan bokade många av. En sorg och besvikelse, säger Kenneth Kovanen som driver Nygårds värdshus. Foto: Claudio Britos

Julbord: 700 avbokningar på två dygn

Direkt efter beskedet om nya rekommendationer började telefonen gå varm på Nygårds värdshus. Efter bara 48 timmar hade 700 gäster bokat av.

  • Publicerad 16:05, 22 dec 2021

det är en enormt stor sorg och besvikelse

För bara några månader sedan var det högtryck. Alla ringde in och lade en bokning för att få äta julbord tillsammans med jobbet eller familjen.

Men efter de nya restriktionerna tog det stopp.

Nygårds världshus, som i oktober berättade för Mitt i att de hade mer bokningar än någonsin, fick efter regeringens presskonferens 700 avbokningar på 48 timmar.

– Det är som ett berg- och dalabana. Nu är vi uppe i 1000 avbokningar. Vi är tillbaka till det vi har levt i under pandemin. Vi såg en ljusning men nu vet vi inte längre, säger Kenneth Kovanen ägare till Nygårds värdshus.

Företag avbokar

På grund av avbokningarna har restaurangen fått ställa om.

– Det tråkigaste är att vi har fått säga upp tre personer som skulle jobba under julbordet. Vi har även fått ändra i schemat så att personalen som är kvar arbetar kortare tider.

Enligt honom är det främst företag som avbokar.

– De vill inte att varumärket ska bli förstört tror jag. Man är rädd för att bli uthängd i media, säger han.

Han trycker på att de följer alla regler och håller avstånd i lokalen för att minska smittspridning, som rekommendationerna säger.

– Det finns inga förbud mot att gå på restaurang. Men ändå blir det såhär, det är en enormt stor sorg och besvikelse. Intäkterna fån julborden är det som får branschen att klara sig fram till våren, säger han.

Hoppas på take away

Restaurang Jaktvillan i Täby som fått in flera bokningar har klarat sig bättre. Detta på grund av att majoriteten av deras bokningar levereras till företag och privata tillställningar.

– Vi har paketerat en hel del beställningar i färdiga julkassar, säger Håkan Vargö, ägare till Jaktvillan.

Men fler har tänkt på smittläget.

– Senaste veckan har kunder ringt och sagt att de delar upp sig i mindre sällskap.

Han hoppas fler företag tänker på det viset.

– Jag uppmanar gärna de som har beställt julbord och inte tänker genomföra den: Avboka inte, be restaurangen packa maten.

Kenneth Kovanen hoppas även han på att gästerna ska köpa deras julkassar och äta hemma.

– Jag hoppas att Täbyborna gör som de gjort tidigare och stöttar sin lokala krögare, säger han.

Tomt. På grund av de nya restriktioner står bord tomma inne i Nygårds värdshus matsalar. Foto: Claudio Britos