Jonny Lundin fick Djurgården med modersmjölken, och i mitten på 90-talet tog intresset fart på allvar. Ihop med polaren Daniel Ekström började Jonny se alla tävlingsmatcher.

Den 23 augusti 1998 missade han en match, på grund av en kräftskiva kvällen innan ("jag skyller på dåliga krafter").

Men sedan den 30 augusti 1998 har han sett alla tävlingsmatcher i superettan, division 1, allsvenskan, svenska cupen och Europamatcher (hemma och borta, så klart).

– Det är tack vare att jag träffade Daniel som det blivit så här lång tid. Man träffar folk som är likasinnade, man får ett kompisgäng. Jag åker aldrig själv på en match, jag har alltid någon bredvid mig, säger Jonny.

Nobbar öl för vinbar

De hängde ihop på alla matcher fram till 2010, när Daniel valde att satsa på hockeymatcher i stället. Men för Jonny är det fotboll i fokus.

I år har hans syster hakat på alla allsvenska matcher – med motkravet att de går på vinbarer som uppladdning på bortamatcherna. De bär egentryckta tröjor med texten "DIF och vin".

– Det har inte blivit så mycket öl i år, konstaterar Jonny.

Lägger semester efter spelschema

Hemma i Sköndal är han knappast ensam djurgårdare.

– Det bor lika många djurgårdare i söderort som hammarbyare. De har inte hela söderort. Men jag skulle aldrig flytta till Hammarbyhöjden, på grund av namnet.

Till vardags är han vårdbiträde och när säsongens spelschema kommer är Jonny inte sen att synka det med jobbschemat.

– Jag får ledigt när Djurgården spelar. När jag går till min chef och börjar skratta förstår hon direkt: Du vill ha ledigt för fotboll.

Sammanhängande sommarsemestrar på flera veckor är det inte tal om. Ett par dagar här och där är vad som tas ut för att få ihop arbetslivet med Djurgårdslivet.

Alla resor har skapat "hål i plånboken", men Jonny Lundin vill inte ha hjälp av klubben.

– Jag hade en liten kris när jag var yngre och gemenskapen i Djurgården har hjälpt mig i livet. Man får vara vem man vill när man går på fotboll, jag vill inte ha hjälp av dem utan gör det här för att jag tycker det är kul. Jag tröttnar inte.

Bästa matchminnet, om du bara får välja ett?

– Om jag bara får välja ett, första SM-guldet i Borås, 2002. Det trodde jag aldrig att jag skulle vara med om när jag var runt på division 1-matcher, att vi helt plötsligt skulle vinna SM och få åka ut i Europa.

Hur länge kommer du att fortsätta?

– SLO-Lena (Lena Gustafson Wiberg, sköter kontakten mellan Djurgården och supportrar, reds anm.) tjatar om att det ska bli 1000 matcher, och jag har det i bakhuvudet. Visst, det är 200 matcher till, sex år, och jag har kört 25 år. Men man ska ha tur med spelschemat och få ihop det ekonomiskt.

Djurgårdaren Jonny Lundin med SLO Lena Gustafson Wiberg, som han inte är sen med att hylla.

Djurgårdaren Jonny Lundin med SLO Lena Gustafson Wiberg, som han inte är sen med att hylla.

Privat