Det var i slutet på augusti som Järfälla socialtjänst begärde hjälp av polisen – en så kallad handräckning – om att förflytta en pojke som satt på ett SiS-hem i Norrbotten till Rumänien. Det framgår av en JO-anmälan som gjorts mot kommunen.

– Jag anser att kommunen har agerat utanför sina befogenheter när de gjorde så, säger Fredrik Nilsson, vakthavande befäl vid Polisregion Nord som skrev anmälan.

Pojke var hemlös

Det var i början på juli som socialtjänsten i Järfälla valde att omedelbart omhänderta en pojke enligt lagen om vård av unga (LVU). Han hade en dag tidigare tagits in till förhör hos polisen då han misstänktes för grov stöld.

I polisens utredning framgår det att pojken levde under miserabla förhållanden och föräldrarna lämnade pojken och åkte tillbaka till hemlandet Rumänien, och det var oklart vem som tog hand om honom.

Pojken började umgås med äldre kriminella och i slutet på juli dömdes han och flera andra för grov stöld. Tingsrätten dömde pojken till ungdomsvård, men eftersom han tidigare omhändertagits för sitt vårdbehov fick han genomföra den behandling som redan var planerad på SiS-hemmet i Norrbotten.

Kommunen begär polishjälp

Men i slutet på augusti ska Järfälla kommun vid upprepade tillfällen ha begärt handräckning av polisen i Norrbotten för att transportera pojken till Arlanda för att flygas till hemlandet. Fredrik Nilsson rådde stationsbefälet att avslå begäran, men efter påtryckningar från kommunen ska en annan beslutsfattare ha godkänt begäran.

– Det här menar jag går att jämföra med en utvisning från Sverige utan föregående utvisningsbeslut. Varken i domen från tingsrätten eller förvaltningsrätten framgår det att pojken ska utvisas. Pojken har inte fått möjlighet att få sin fråga om transport till hemlandet prövad i domstol.

Inte tillåtet

Han säger också att socialnämnden inte heller har någon rätt be polisen om handräckning för någon som redan sitter på SiS-hem. Det är det bara SiS själva som kan göra.

– Vi ska bara bifalla de handräckningar där socialtjänsten eller SiS har lagen med sig, och det kan vara handla om läkarundersökningar, eller en placering på familje- eller SiS-hem. Men den typen av vård finns inte på Arlanda flygplats.

Kan vara brottsligt

I sin JO-anmälan skriver Fredrik Nilsson att Järfälla kommun medverkat till att utvisa en medborgare i ett annat EU-land vilken kan vara brottsligt och i förlängningen försvåra internationella samarbeten.

Vad som hände med pojken i Rumänien är oklart. I förvaltningsrättens beslut från augusti framgår det att Järfälla kommun fortfarande inväntade svar från myndigheterna i Rumänien. JO har startat en utredning och kräver svar från Järfälla kommun.

– Vi är inte redo att kommentera ännu. Det är en omfattande anmälan där vi måste noggrant utreda och undersöka vad som eventuellt stämmer, säger Lotta Erlandsson, avdelningschef på individ- och familjeomsorgen i Järfälla kommun.

Hon hänvisar vidare till det yttrande som förvaltningen kommer ta fram till socialnämnden senare i mars.