Samspelt par. Erik Karlsson och Izor har jobbat tillsammans i snart två år. Foto: Måns Engelbrektsson

Izor i Sollentuna är Årets polishund

Årets polishund 2020 är en 7-årig tysk schäferhane som heter Izor. Tillsammans med sin förare Erik Karlsson arbetar han som patrullhund i Sollentuna, framför allt med att spåra misstänkta personer men även med vapen och narkotika.

  • Publicerad 10:15, 1 nov 2020

– Izor är en följsam hund som alltid vill vara till lags, men han är samtidigt arbetsvillig. Han är trevlig och lugn men kan också växla upp när det behövs, säger Erik Karlsson.

När en kollega skulle sluta fick Erik Karlsson ta över Izor under pågående utbildning och de två har arbetat tillsammans i snart två år. På denna korta tid har de hunnit bli ett effektivt team med ett högt antal registrerade insatser.

Stöttar alltid sin förare

Även om Erik Karlsson är relativt ny som hundförare har han en hel del att jämföra med då Izor är hans åttonde schäferhund.

När han sökte till polishögskolan var siktet inställt på att bli hundförare, precis som hans pappa hade varit.

Människans bästa vän. Erik Karlsson och polishunden Izor är ett team som klarar av många olika typer av uppdrag med bravur. Foto: Måns Engelbrektsson

Det som gör Izor till en bra polishund är bland annat att han är tydlig i sitt arbete, vilket gör det lättare att förstå när han är något på spåren, förklarar Erik Karlsson. Men Izors viktigaste egenskap som polishund är kanske ändå att han alltid stöttar sin förare, även i trängda situationer, menar han.

Grep våldsam våldtäktsman

Vid en insats under året fick Izor visa prov på dessa egenskaper då han genom ett bett i armen avväpnade en psykiskt sjuk man som riktade ett vapen mot Erik.

– Jag litar på att han är med mig till slutet, vilket gör att jag känner mig trygg, avslutar Erik Karlsson.

En annan insats som sticker ut är då Izor och Erik Karlsson ryckte ut vid ett larm om ett våldtäktsförsök. När de kom fram påbörjade de spårning spårning och framme vid gärningsmannen utdelade denne flera sparkar och slag mot Izor. Trots detta höll Izor kvar gärningsmannen så att ett gripande kunde ske.

Årets polishund 2020

Juryn bestod av Brith Andersson, Svenska Kennelklubben, Klas Johansson, Polismyndigheten och Johan Pettersson, Polisens Hundförarförbund.

I sin motivering lyfter juryn bland annat fram att Izor och Erik karlsson har ett mycket brett spektra med olika typer av utförda uppdrag och ”i dessa har Izor genomgående visat mycket stor arbetsvilja och idoghet”.

Juryn har också särskilt beaktat ”patrullens engagemang, stora initiativförmåga och mod” vilket resulterat i att den är ”en betydande resurs för polisverksamheten”.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24