– Izor är en följsam hund som alltid vill vara till lags, men han är samtidigt arbetsvillig. Han är trevlig och lugn men kan också växla upp när det behövs, säger Erik Karlsson.

När en kollega skulle sluta fick Erik Karlsson ta över Izor under pågående utbildning och de två har arbetat tillsammans i snart två år. På denna korta tid har de hunnit bli ett effektivt team med ett högt antal registrerade insatser.

Stöttar alltid sin förare

Även om Erik Karlsson är relativt ny som hundförare har han en hel del att jämföra med då Izor är hans åttonde schäferhund.

När han sökte till polishögskolan var siktet inställt på att bli hundförare, precis som hans pappa hade varit.

Det som gör Izor till en bra polishund är bland annat att han är tydlig i sitt arbete, vilket gör det lättare att förstå när han är något på spåren, förklarar Erik Karlsson. Men Izors viktigaste egenskap som polishund är kanske ändå att han alltid stöttar sin förare, även i trängda situationer, menar han.

Grep våldsam våldtäktsman

Vid en insats under året fick Izor visa prov på dessa egenskaper då han genom ett bett i armen avväpnade en psykiskt sjuk man som riktade ett vapen mot Erik.

– Jag litar på att han är med mig till slutet, vilket gör att jag känner mig trygg, avslutar Erik Karlsson.

En annan insats som sticker ut är då Izor och Erik Karlsson ryckte ut vid ett larm om ett våldtäktsförsök. När de kom fram påbörjade de spårning spårning och framme vid gärningsmannen utdelade denne flera sparkar och slag mot Izor. Trots detta höll Izor kvar gärningsmannen så att ett gripande kunde ske.