Totalt skadades 3 007 personer i Stockholmstrafiken år 2020, varav 13 personer omkom. Det som främst påverkar utgången av olycka är hastigheten, visar statistik som drivmedelsbolaget Preem har tagit fram med hjälp från Transportstyrelsen.

Midsommar brukar räknas som den värsta trafikhelgen på hela året.

Under förra veckan genomfördes en trafiksäkerhetsvecka i Polisregion Stockholm med inriktning på hastighet. Resultatet: Väldigt många trycker för hårt på gaspedalen.

Totalt rapporterades 1494 förare. 294 körde mellan 6-9 kilometer i timmen för fort. 136 förare körde så fort att deras körkort omhändertogs.

– Resultatet visar att det fortfarande är alldeles för många som kör för fort. Det är väldigt viktigt att vi får ned medelhastigheten för att få en säkrare trafikmiljö i synnerhet under kommande midsommarhelg och sommaren när vi vet att det är många trafikanter ute på våra vägar, säger Thomas Forsberg som är chef på trafiksektionen i Polisregion Stockholm och Gotland i ett pressmeddelande.

Bra för miljön att lätta på gasen

Enligt data från Trafikverket skulle en minskning av hastigheten med 10 kilometer i timmen även innebära 10 procent lägre utsläpp. Detta hänger ihop med luftmotståndets inverkan på bränsleförbrukningen.

– Sänkt fart räddar inte bara liv, det är också ett enkelt och effektivt sätt för att minska utsläppen, säger Malin Hallin, chef säkerhet, hälsa & miljö på Preem.