Flera Husbybor som Mitt i har pratat med har samma bild av hur tryggheten i området har försämrats den senaste tiden. Det hela uppges bero på en grupp missbrukare som har börjat röra sig i området. Mitt i har varit i kontakt med flera lokalbor som beskriver problematiken.

Bland annat berättar de att de sett vuxna människor öppet ta droger och lämna kanyler efter sig.

– Jag vågar inte låta mina barn leka ute just nu och jag vet många föräldrar som känner samma, det ligger sprutor i allmänna utrymmen och de här personerna känns ytterst oberäkneliga eftersom de är påverkade av tunga droger, säger en person som vill vara anonym.

Stöld ur fordon ökat

Flera som bor eller jobbar i Husby har berättat att gruppen på runt 10–20 personer, bryter sig in i källarföråd och allmänna utrymmen där de tar droger, skräpar ner och förstör.

– Det är en fruktansvärd situation. Min pappas bil har blivit krossad, min kompis pappas bil har blivit krossad, jag har själv haft inbrott i min bil. Det är galet, säger en annan person som Mitt i pratat med, som vill vara anonym.

Bild som enligt personen som skickat in den visar förstörelsen efter inbrott i en bil i Husby.

Bild som enligt personen som skickat in den visar förstörelsen efter inbrott i en bil i Husby.

Privat

Polisen har också sett en ökning av personer som rör sig i Husby med omnejd och som påverkat området negativt på olika sätt under de senaste veckorna.

– Det handlar om hemlösa missbrukare som börjat röra sig i Husby men också i övriga Järva, vilket medfört ökat antal inbrott i bilar men också nedskräpning i form av exempelvis kanyler, säger Therese Skoglund Shekarabi, kommunpolis i Järva.

Just stöld ur fordon har ökat markant i norra Järva (Kista, Husby, Akalla) under de senaste månaderna. I södra Järva har det skett en minskning, enligt polisen.

Den totala siffran för Järva från första januari till sista april i år är 89 stycken anmälningar, jämfört med 54 stycken under samma period i fjol.

– Under april och maj har vi förutom bilinbrotten även sett en ökning av rån och våld i offentlig miljö i hela Järva. Vi utreder alla brott brett, men har också tittat på samband med det här, så klart. Rent generellt är just rån och våld i offentlig miljö dock säsongsbetonade brott som ökar när folk rör sig utomhus mer, säger Therese Skoglund Shekarabi.

Therese Skoglund Shekarabi, kommunpolis i Järva. Arkivbild.

Therese Skoglund Shekarabi, kommunpolis i Järva. Arkivbild.

Claudio Britos

Kommer utifrån

Enligt kommunpolisen rör det sig inte om en lokal grupp utan personer som kommer utifrån för att hänga på olika platser i området.

– Det är missbrukare som åker hit från city och som inte varit i området tidigare. Vi ser väldigt allvarligt på det eftersom vi får in ytterligare droger i Järva och eftersom det handlar om tyngre saker, heroin. Det är en annan form av drogmissbruk. Det är dock viktigt att påpeka att det inte handlar om någon försäljning.

Gör ni tillräckligt för att stoppa det här?

– Vi har vidtagit de åtgärder vi kan och fortsätter följa läget. Eftersom det handlar om missbrukare som är hemlösa är vi i kontakt med stadens missbrukarenhet för att öka insatserna och samverkan oss emellan. Vi samverkar även med fastighetsägare och så har vi en ökad patrullering, samtidigt som vi jobbar långsiktigt med förebyggande åtgärder, säger Therese Skoglund Shekarabi.

Enligt flera Husbybor har de här personerna tagit sig in i källarförråd och garage. Något även polisen bekräftar.

Läs även: Risk för medborgargarde i Husby

Jobbar aktivt

Mitt i har sökt hyresbolaget Svenska Bostäder, där Emil Westerdahl, distriktschef i Järva, återkommer via mejl.

”Vi känner till den här situationen och vi jobbar aktivt varje dag med att öka tryggheten. Trygghetsfrågan är alltid viktig för oss, i alla våra områden, och vi arbetar på olika sätt för att våra hyresgäster ska känna sig trygga i våra fastigheter och centrum”, skriver han.

Emil Westerdahl, distrikts-chef för Svenska Bostäder i Järva.

Emil Westerdahl, distrikts-chef för Svenska Bostäder i Järva.

Svenska Bostäder/Peter Lydén

Även Victoriahems regionchef Daniel S Mattsson återkommer via mejl, och säger att han är medveten om situationen och att Victoriahem löpande gör insatser för tryggheten i området på olika sätt.

”Just det här är dock en polisiär fråga då det rör sig om olika typer om brott, från olaga intrång, till narkotikabrott, stöld och inbrott som polisen och stadsdelen behöver ta ett större ansvar för, medan vi fastighetsägare – som saknar de verktyg myndigheter har – skapar trygghet på andra sätt. Vi samverkar alltid och bidrar med det vi kan”, skriver han.

Daniel S Mattsson, regionchef för Stockholm Norra på Victoriahem.

Daniel S Mattsson, regionchef för Stockholm Norra på Victoriahem.

Pressbild