Upprörda. En hund bet ihjäl en av Fredrik Olssons och Pernilla Evins tackor. Det påverkar skötseln av Röllingby backar i Åkersberga. Foto: Stefan Källstigen

Hundattack stoppar bete i Åkersberga

Populära Röllingby backar i Åkersberga riskerar att växa igen. Detta sedan en hund angripit och dödat ett av fåren som betat där. ”Vi har nolltolerans” säger ägaren.

  • Publicerad 16:47, 7 jun 2022

– Det för jävligt. Vi tänkte att det skulle gå bra. Men nej, det gjorde det icke, säger Fredrik Olsson som driver Näs gård tillsammans med sambon Pernilla Evin.

Meningen var att deras får skulle ta över uppdraget att beta på kommunägda Röllingby backar, sedan Grindtorps gård dragit sig ur.

Bra, både för fåren, kommunen och Åkersbergabor som uppskattar det öppna kulturlandskapet.

Men så blir inte.

Förra måndagen (23/5) angreps en tacka i hagen av en hund och bets ihjäl.

– Det är fruktansvärt. Vi hade planer på att utöka betet, och ha besök av skolor. Men det gick i stöpet, säger Per Bergwall, parkingenjör på Österåkers kommun.

Kulturlandskap. Om inte fåren betar riskerar Röllingby backar att växa igen med gräs och sly. Foto: Pernilla Evin

I stället har Näs gård dragit sig ur avtalet med omedelbar verkan. Direkt efter hundattacken tog Fredrik och Pernilla hem alla sina runt hundra får. Händelsen är nämligen inte den första. Den tidigare djurhållaren, Grindtorps gård, råkade också ut för angrepp av okopplade hundar. Och så sent som 2019 tvingades kommunen ta bort grillplatserna i området sedan festande ungdomar jagat fåren med moped.

– När vi gick in avtalet med kommunen sa vi därför att vi hade nolltolerans, säger Fredrik Olsson och berättar att de satte upp massor med skyltar för att få besökare att visa hänsyn.

Det tog bara sex dagar så sprack det.

Flyttade. Direkt efter attacken tog Fredrik Olsson och Pernilla Evin hem sina får från Röllingby backar. Foto: Stefan Källstigen

Ihjälbiten. När tackan hittades kalasade hunden på hennes strupe. Foto: Fredrik Olsson

– Det var ren tur att jag hittade dem i en bergsskreva. Tackan var helt utmattad, berättar Fredrik Olsson.

– Hon var biten över hela kroppen, på halsen, i nacken och i juvren.

Var hundägaren där?

– Nej, hon var i en annan del av hagen och letade.

Enligt Fredrik hävdade hundägaren att hennes hund hoppat över staketet in till hagen.

För Fredrik och Pernilla är händelsen ett stort avbräck. Tackan var en av deras bättre avelsdjur, och lämnar efter sig tre lamm som nu måste flaskmatas. Förutom arbetet med att ta hem alla fåren får den också konsekvenser för Röllingby backar.

– Med bete så får man så många arter. Med maskinell röjning är det mest gräs och sly som kommer, säger Per Bergwall.

– Järnåldersgravarna och det fina eklandskapet kommer inte att framträda på samma sätt och om det växer igen klarar sig inte ekarna.

– Maskinell röjning är mer kostsam också. Det blir fulare och dyrare.

Hur länge har det varit bete där?

– Jag vet inte. Men generellt har det varit bete där i alla tider sedan järnåldern.

Händelsen är polisanmäld.

Skyltat. Även på Näsudden måste Fredrik och Pernilla skylta tydligt så att inte folk rastar sina hundar bland fåren. Foto: Stefan Källstigen

Då ska hunden vara kopplad

Kopplingstvång gäller på offentliga platser enligt Österåkers lokala ordningsföreskrifter. En karta över detta finns på kommunens webbsajt.

I övriga områden ska ägaren alltid ska ha full uppsikt över sin hund och den ska vara kopplad om ägaren inte kan kalla in den.

Från 1 mars till 20 augusti måste hundar enligt lag hållas under extra tillsyn. Hunden får då maximalt avvika någon meter från ägarens sida.

Vill man låta sin hund springa lös finns flera inhägnade hundrastgårdar.

Källa: Österåkers kommun

Visa merVisa mindre