– Det för jävligt. Vi tänkte att det skulle gå bra. Men nej, det gjorde det icke, säger Fredrik Olsson som driver Näs gård tillsammans med sambon Pernilla Evin.

Meningen var att deras får skulle ta över uppdraget att beta på kommunägda Röllingby backar, sedan Grindtorps gård dragit sig ur.

Bra, både för fåren, kommunen och Åkersbergabor som uppskattar det öppna kulturlandskapet.

Men så blir inte.

Förra måndagen (23/5) angreps en tacka i hagen av en hund och bets ihjäl.

– Det är fruktansvärt. Vi hade planer på att utöka betet, och ha besök av skolor. Men det gick i stöpet, säger Per Bergwall, parkingenjör på Österåkers kommun.

I stället har Näs gård dragit sig ur avtalet med omedelbar verkan. Direkt efter hundattacken tog Fredrik och Pernilla hem alla sina runt hundra får. Händelsen är nämligen inte den första. Den tidigare djurhållaren, Grindtorps gård, råkade också ut för angrepp av okopplade hundar. Och så sent som 2019 tvingades kommunen ta bort grillplatserna i området sedan festande ungdomar jagat fåren med moped.

– När vi gick in avtalet med kommunen sa vi därför att vi hade nolltolerans, säger Fredrik Olsson och berättar att de satte upp massor med skyltar för att få besökare att visa hänsyn.

Det tog bara sex dagar så sprack det.

– Det var ren tur att jag hittade dem i en bergsskreva. Tackan var helt utmattad, berättar Fredrik Olsson.

– Hon var biten över hela kroppen, på halsen, i nacken och i juvren.

Var hundägaren där?

– Nej, hon var i en annan del av hagen och letade.

Enligt Fredrik hävdade hundägaren att hennes hund hoppat över staketet in till hagen.

För Fredrik och Pernilla är händelsen ett stort avbräck. Tackan var en av deras bättre avelsdjur, och lämnar efter sig tre lamm som nu måste flaskmatas. Förutom arbetet med att ta hem alla fåren får den också konsekvenser för Röllingby backar.

– Med bete så får man så många arter. Med maskinell röjning är det mest gräs och sly som kommer, säger Per Bergwall.

– Järnåldersgravarna och det fina eklandskapet kommer inte att framträda på samma sätt och om det växer igen klarar sig inte ekarna.

– Maskinell röjning är mer kostsam också. Det blir fulare och dyrare.

Hur länge har det varit bete där?

– Jag vet inte. Men generellt har det varit bete där i alla tider sedan järnåldern.

Händelsen är polisanmäld.