I söderort rullas det köttbullar och bakas lussebullar för fullt. På Storstugan i Hellasgården har man planerat julbordsmenyn sedan augusti.

– Vi stoppar ju vår egen korv, lägger in sill, vi gör allt själva så det har varit fullt upp ett tag tillbaka, berättar restaurangansvarige Jonna Carlsson.

Efter förra årets inställda julbord på restaurangen har trycket i år varit stort. Två extra sittningar har lagts in i år för att kunna möta upp behovet.

– Prognosen är jättebra, helgerna är så gott som fullbokade och vi räknar med full rulle nu under hela december så vi är taggade.

Julbordspremiär

På Nice Valley - Kristinahuset i Sköndal har revanschsuget bubblat de senaste månaderna. Restaurangen som öppnade i september förra året fick ingen bra start på julbordspremiären då.

– Det slutade med att vi hade en julmiddag i stället för julbord hela månaden, berättar Martin Johansson, som äger Nice Valley med sin sambo.

Trots att restaurangen är relativt nyöppnad har bokningarna börjat rulla in.– Vi har tagit det lugnt med tanke på att vi är nyetablerade. Men vi har nog en beläggning på 50 procent på bokningarna nu, så det känns kul.

Nya koncept

På röda linjen har nya versioner av julbord dykt upp. På Konditori Lyran i Bredäng, som tidigare inte haft julbord, kör man en favorit i repris och erbjuder gästerna en jultallrik.

– Vi gjorde en jultallrik i tre delar som representerade hela julbordet förra året. Det var uppskattat så då fortsätter vi med det i år också, berättar David Agerstig, ägare av Konditori Lyran.

Här kommer det gå att både boka bord men även komma in på drop-in.

På Herrängens gård i Älvsjö provar man i år något helt nytt. Det blir ett julbord som serveras vid gästernas bord. Idén kom till under pandemin förra året och testas för första gången i år.

– Vi kallar det "sharing christmas". Vi kommer alltså servera julbordet i flera omgångar till bordet, ibland får man dela på det som serveras och ibland får man sin egna rätt, berättar Cecilia Lögdberg, ägare av Herrängens går.

Tillsammans med kollegan Sofie Damgaard har de anordnat julbord i herrgården sedan tre år tillbaka. Än så länge har intresset för årets julbord varit stort.

– Vissa av datumen är det högt tryck på och ett flertal datum är fullbokade. Herrängen är ju ett himla bra ställe för att fira jul på, det blir en riktig "Fanny och Alexander- jul"!, säger Cecilia Lögdberg.