Carl Stufve från Grosvenor Europe som äger fastigheterna i Lidingö centrum. Foto: Mostphotos/Melker Dahlstrand

H&M i Lidingö centrum stänger

Klädjätten H&M har stängt sin butik på Lidingö och gymkedjan Sats flyttar in. – Med ett gym breddar vi utbudet i centrum, säger Carl Strufve, Grosvenor Europe.

  • Publicerad 16:49, 8 okt 2021

Inom kort stänger H&M ett antal butiker runtom i Sverige och en av dem är butiken i Lidingö centrum.

– Det är redan klart att Sats kommer flytta in i den ytan. Jag tror säkert att det blir bra, säger Maria Hall Person, centrumchef.

– Det finns ju olika uppfattningar om det, men H&M generellt drar ned på antalet butiker, fortsätter hon.

Daniel Tezelson, som driver butiken Annas väskor i Lidingö centrum, ser ett stort nederlag.

– Katastrof. H&M är ju, om inte den största, den näst största dragningskraften till vilket centrum som helst. Det är H&M och Systembolaget, säger han.

– Jag tror inte att det här blir positivt för Lidingö centrum. Det ska ju komma ett gym där och det är personer som bara kommer för att träna.

Men Carl Strufve håller inte med. Han är Nordenchef för Grosvenor Europe, som äger fastigheterna i centrum.

– Ju fler anledningar människor har att komma till en plats desto mer dragningskraft har platsen. Ett gym har ofta öppet från klockan 07 på morgonen till 23 på kvällen. Det är unikt och det förändrar en plats i grunden, säger han.

Vägg i vägg med den nyöppnade restaurangen Brödernas öppnar snart ytterligare en restaurang, ett brasseri som heter Bibliotheque.

– Lidingöborna vill ha en mer levande plats och att öppna ett gym ligger i linje med ambitionen att bredda utbudet i centrum, säger Carl Strufve.

– Sedan är det klart att de boende på ön också är H&M-kunder, men det här är ju H&M:s eget beslut. Vi har haft en lång dialog och har dessvärre inte några lokaler att erbjuda som passar deras behov.

Förändrade köpvanor

Tre av H&M:s butiker som stänger ligger i Stockholmstrakten – H&M i Lidingö centrum, H&M i Mörby centrum och Monki i Skrapan på Södermalm (Monki ingår i H&M-gruppen).

Enligt H&M är orsaken kundernas förändrade beteende. Allt fler handlar digitalt i stället för i fysiska butiker. Utöver de tre Stockholmsbutikerna finns fem andra som stängs inom kort, eller redan har stängt: H&M i Kiruna, H&M i Umeå, Afound i Malmö, H&M Outlet i Malmö och Weekday i Göteborg.