Sedan i juli 2023 har antalet hemtjänsttimmar i Ekerö ökat med 33 procent. Antalet personer som använder sig av hemtjänst har också ökat, men inte med lika mycket.

Martina Gereben är chef för äldreenheten. Hon berättar att de hade förväntat sig en ökning av antalet timmar, men att den var större än trott.

– Vi är inte så överraskade men den var lite större än förväntat. Vi undersöker hela tiden vad det kan bero på.

Flera anledningar ligger bakom ökningen. På grund av en lagändring 2018 skrivs personer ut snabbare från sjukhusen, och efter en sjukhusvistelse är omvårdnadsbehovet större.

Martina Gereben är enhetschef för äldreenheten i Ekerö.

Martina Gereben är enhetschef för äldreenheten i Ekerö.

Privat

Fler i Ekerö väljer också att bo kvar hemma med omvårdnad från hemtjänsten, i stället för att ansöka om plats på ett vård- och omsorgsboende.

– Vi ser det som otroligt positivt att så pass många känner att de har möjlighet att bo hemma längre. Man vill inte flytta till ett boende, för man får bra omvårdnad hemma. Det är vi stolta över, att man har det så bra, säger Martina Gereben.

Fler ska hjälpa färre

Hon hänvisar till Socialstyrelsens brukarundersökning för 2024. Där får alla hemtjänstutförare i Ekerö får höga betyg, i många fall över 80 av 100, i kategorier som hur ofta hemtjänsten kommer i tid, hur väl personalen utför sina arbetsuppgifter och ifall de har tillräckligt mycket tid att utföra jobbet på.

Kommunen har än så länge inte haft några svårigheter att leverera hemtjänst trots det ökade antalet timmar.

– Vi lägger beställningar till hemtjänsten och det utförs, vilket vi följer upp hela tiden. Självklart kostar det mer, men det har man räknat med, säger Martina Gereben.

Ekerö kommun ligger i topp vad gäller nöjdheten över hemtjänsten, enligt Socialstyrelsens brukarundersökning.

Ekerö kommun ligger i topp vad gäller nöjdheten över hemtjänsten, enligt Socialstyrelsens brukarundersökning.

Maja Johansson

Antalet äldre som behöver omvårdnad blir allt fler, och enligt alla prognoser ser det ut att fortsätta öka. Enligt SKR, Sveriges kommuner och regioner, kommer de som är 85 år eller äldre öka med 60 procent fram till 2033.

Det är en av de största utmaningarna som Ekerö, och resten av Sveriges kommuner, står inför.

– Den största utmaningen är kompetensförsörjningen, hur lockar man folk till äldreomsorgen och omsorgen överhuvudtaget? Det blir fler äldre som behöver hjälp, men färre som kan utföra arbetet, säger Martina Gereben.