Kurser. Hunden Sansa och Elena med på antijaktträningen. Sussie Kroon leder även kurser i viltspårning och hundmöten. Foto: Claudio Britos

Hässelbybon Sussie hjälper hundar med problem till rätta

Hunden Hero blev överfallen två gånger och är fortfarande orolig. Nu utbildar sig matten Sussie Kroon till hundpsykolog, för att på så sätt kunna hjälpa hundar och ägare med både stora och små problem.

  • Publicerad 17:21, 22 okt 2021

Jagade allt från katter till cyklister.

Det var tänkt att Hässelbyhunden Hero, en vit golden retriever, skulle utbildas till patrullhund för Försvarsmakten. Men ödet ville annorlunda. I samma veva som slutprovet drabbades Hero av magproblem och blev ungefär samtidigt påhoppad två gånger, med bara en veckas mellanrum. Det satte fysiska och psykiska spår.

– Det blev trauman både för honom och mig. Han är inte den mest sociala hunden längre, speciellt inte när det gäller större hundar och hanhundar. Ibland tvärnitar han vid möten med andra hundar, berättar Sussie Kroon.

Hero. Sussie Kroon tillsammans med sin Hero. Hon jobbar också med andra problemhundar under utbildningen där hon bland annat får lära sig analysmetoder för stress, ångest och chock, men också kring sjukdomar och fysiska problem som kan leda till problembeteenden. Foto: Claudio Britos

Idén föddes

Efter attackerna föddes idén att bli hundinstruktör och hundpsykolog.

– Jag har fått chansen att jobba med Hero under utbildningen. Jag har lärt mig att hantera honom och träna honom utifrån den problematik han har.

Därför anlitas hundpsykolog - några vanliga problem

Aggressiva utfall eller rädsla vid hundmöten.

Koppeldragning som gör promenaderna jobbiga för både ägare och hund.

Oro och panik vid kloklippning.

Separationsångest (ett problem som ökat när folk som skaffat hund under pandemin går tillbaka arbetsplatsen)

Visa merVisa mindre

Metoden hon använder för att jobba bort oron eller oönskade beteenden hos hundar kallas för motbetingning. Hunden får uppleva det som skrämmer på tryggt avstånd och får samtidigt en godbit eller smekning.

"Möta det som triggar"

Med tiden börjar hunden förknippa tidigare skrämmande upplevelser eller möten med exempelvis andra hundar med trevligheter.

– Man tränar på att möta det som triggar men ändå hålla sig lugn, säger Sussie Kroon, som nu har startat företaget Fyra tassar och en nos i Hässelby.

När Mitt i träffar henne leder hon en kurs i antijaktträning. Antijakt är en del av utbildningen som hon går på Hundens hus i Åkeshov.

Psykolog. På utbildningen till hundpsykolog lär sig Sussie Kroon bland annat olika analysmetoder för stress, ångest och chock, men också kring sjukdomar och fysiska problem som kan leda till problembeteenden hos hunden. Foto: Claudio Britos

Bryt! Ett gosedjur får pudeln Tottes jaktinstinkt i gång. Matte Kerstin Mårtensson ropar bryt och snart förstår Totte att han ska vända tillbaka och belönas. "Har du barn så vet du att du måste tjata. Men har du en hund måste du tjata ännu mer. Vi tränar också på egen hand och tycker att Totte utvecklats" Foto: Claudio Britos

Fokus. Hunden Tova och Gustav Carlsson tränar på att hålla fokus samtidigt som Sussie Kroon distraherar i bakgrunden. Foto: Claudio Britos

"Jagade katter och cyklister"

Hässelbybon Gustav Carlsson har kommit med valpen Tova, en flatcoated retriever. De har redan gått kurser i valpträning och viltspårning.

– Vi hade en hund tidigare som jagade allt från katter till cyklister. Än så länge är detta inget problem med Tova. Men vi vill kunna kontrollera beteendet och fördjupa lydnaden från början.

Baconkräm på tub

Även i antijaktträningen jobbar Sussie Kroon och deltagarna med lydnad och positiv förstärkning. När hunden drar iväg eller börjar jaga något spännande ska den vända tillbaka när husse eller matte ropar "bryt!".

Pensionärsparet Kerstin och Lars-Olof Mårtensson har med sig 19 månader gamla dvärgpudeln Totte som belönas med både köttbullar, kyckling och torrfoder.

Totte jagar både katter, harar och annat som rör sig men paret tränar hårt och hoppas i framtiden kunna ha pudeln okopplad.

– Sedan har vi med baconkräm på tub också. Den är anpassad för hundar och innehåller mindre salt, säger Lars-Olof.

Hitta kompensation

Men att stävja hundens jaktinstinkter gör att hundägarna behöver finna kompensation för hunden.

– Jaktbehovet är starkt hos hundar. Genom att att träna exempelvis viltspårning, kantarellsök eller människosök får hunden kompensation och jobba med näsan och de andra sinnena som i ett jaktmoment, påpekar Sussie Kroon.

Ska träna hundarna under promenaden

Namn: Sussie Kroon

Ålder: 48 år

Bor: Hässelby villastad

Yrke: Omsorgsassistent och samordnare. Blivande hundpsykolog, hundinstruktör och hundrastare med samtidig träning av hunden. Har startat företaget Fyra tassar och en nos. "Det är inte alla hundar som klarar av hunddagis" säger hon.

Visa merVisa mindre