För sjunde året i rad har den ideella föreningen Jazz på Mälaröarna arrangerat jazzkvällar i samverkan med föreningen Skå festplats, Ekerö kultur- och fritidsnämnden och med stöd av Kulturrådet.

Nu är det dags igen. Den nionde juli var Max Schultz Trio först ut på dansbanan. Ytterligare tre jazzkvällar anordnas efter det, se faktaruta.

Bra att förboka biljetter

Eftersom etablerade musiker har haft brist på spelningar har föreningen detta år satsat på att enbart boka professionella musiker till dessa kvällar. Föreningen menar gör att kvaliteten på musikkvällarna är hög.

Skå festplats byggdes 1954. Varje sommar erbjuds jazzaftnar, parkteater, utebio och loppisar i den vackra folkparken.

– Det är jättecharmigt, jag kallar det för Stockholms coolaste barhäng, säger Inger Sehlqvist, ordförande i Jazz på Mälaröarna.

Hon vill helst att så många som möjligt ska förboka biljetter så arrangörerna får bättre koll på hur många det är som kommer. Samtidigt är området stort på Skå festplats.

Bistron är skild från dansbanan och gällande matserveringen hanterar personalen det på ett bra och säkert sätt berättar Inger Sehlqvist.

Om det blir regn? Ingen fara, dansbanan har tak och därför passar dessa fredagskvällar alla väder.

Jazz året runt

Jazz på Mälaröarna eller Jazz Mälarö som det också kallas, startades 2010 och är en ideell förening som verkar för jazzens utbredning främst på Mälaröarna men också utanför Stockholm.

– Vi tyckte det saknades utbud av jazz eller musik rent allmänt i Ekerö kommun/Mälaröarna så vi och några musikintresserade tyckte det var bra starta upp någon form av verksamhet, berättar Inger Sehlqvist.

Föreningen genomför några konserter om året, och arbetar med professionella musiker men också med mindre etablerade band. På vintrarna hålls det jazzkvällar på Ekebyhovs slott samt Rörby gård och Ölsta folkpark.

– Att få använda Ekebyhovs slott för kvällsevenemang är fantastiskt och mycket uppskattat. Många kvällar har det varit fullsatt, berättar Inger Sehlqvist.

Hon säger att jazzen som erbjuds passar alla.

– Många tänker det är svårt med jazz men musiken har så många uttrycksformer. Vi erbjuder oftast svängig jazzmusik med bred repertoar som är lätt att ryckas med i och tycka om