Coola grooves. Max Schultz trio - en av fyra jazzkonserter i sommar på Skå festplats, bjöd både på jazz och soul. Foto: Kjell Malmberg

Här ordnas svängiga jazzkvällar i Skå

Sugen på en svängom i parken? Under sommaren anordnar föreningen Jazz på Mälaröarna fyra coronasäkra konserter på Skå festplats, med hopp om många glada miner på dansbanan.

  • Publicerad 15:28, 16 jul 2021

Jag kallar det för Stockholms coolaste barhäng.

För sjunde året i rad har den ideella föreningen Jazz på Mälaröarna arrangerat jazzkvällar i samverkan med föreningen Skå festplats, Ekerö kultur- och fritidsnämnden och med stöd av Kulturrådet.

Nu är det dags igen. Den nionde juli var Max Schultz Trio först ut på dansbanan. Ytterligare tre jazzkvällar anordnas efter det, se faktaruta.

Bra att förboka biljetter

Eftersom etablerade musiker har haft brist på spelningar har föreningen detta år satsat på att enbart boka professionella musiker till dessa kvällar. Föreningen menar gör att kvaliteten på musikkvällarna är hög.

Skå festplats byggdes 1954. Varje sommar erbjuds jazzaftnar, parkteater, utebio och loppisar i den vackra folkparken.

– Det är jättecharmigt, jag kallar det för Stockholms coolaste barhäng, säger Inger Sehlqvist, ordförande i Jazz på Mälaröarna.

Hon vill helst att så många som möjligt ska förboka biljetter så arrangörerna får bättre koll på hur många det är som kommer. Samtidigt är området stort på Skå festplats.

Bistron är skild från dansbanan och gällande matserveringen hanterar personalen det på ett bra och säkert sätt berättar Inger Sehlqvist.

Om det blir regn? Ingen fara, dansbanan har tak och därför passar dessa fredagskvällar alla väder.

På bild:Inger Sehlqvist. Ordförande i den ideella föreningen Jazz på Mälaröarna väntar i spänd förväntan på första jazzkonserten. Foto: Kjell Malmberg

På bild: Leo Lindberg (vänster) och Max Schultz (höger). "Detta var det bästa vi hört, kan inte bli bättre!" utbrast två damer från publiken enligt Inger Sehlqvist. Foto: Kjell Malmberg

Jazz året runt

Jazz på Mälaröarna eller Jazz Mälarö som det också kallas, startades 2010 och är en ideell förening som verkar för jazzens utbredning främst på Mälaröarna men också utanför Stockholm.

– Vi tyckte det saknades utbud av jazz eller musik rent allmänt i Ekerö kommun/Mälaröarna så vi och några musikintresserade tyckte det var bra starta upp någon form av verksamhet, berättar Inger Sehlqvist.

Föreningen genomför några konserter om året, och arbetar med professionella musiker men också med mindre etablerade band. På vintrarna hålls det jazzkvällar på Ekebyhovs slott samt Rörby gård och Ölsta folkpark.

– Att få använda Ekebyhovs slott för kvällsevenemang är fantastiskt och mycket uppskattat. Många kvällar har det varit fullsatt, berättar Inger Sehlqvist.

Hon säger att jazzen som erbjuds passar alla.

– Många tänker det är svårt med jazz men musiken har så många uttrycksformer. Vi erbjuder oftast svängig jazzmusik med bred repertoar som är lätt att ryckas med i och tycka om

Om jazzkvällarna

Biljetter förbokas via mejl som du hittar via Skå Festplats Facebook-sida. Biljetterna kostar 150 kronor. Festplatsen öpnnar klockan 17 och stänger klockan 22.00

Förutom sköna toner av jazzmusik har Skå festplats fullständiga rättigheter där det erbjuds mat och dryck från bistron som ligger skild från dansbanan.

23 Juli – Klas Lindquist Quartet featuring Alezander Lövmark

6 Augusti – Marcks Brothers

13 Augusti – Mattias Lindberg/ Niklas Fernqvist / Jojo Djeridi

Mer info om artisterna kommer löpande via Jazz på Mälaröarnas Facebook-sida samt Skå festplats hemsida.

Visa merVisa mindre

Fältassistenter ökar närvaron i Ekebyhov

Nyheter Polisen efterlyser fler vuxna utomhus Stökiga ungdomar röker gräs och förstör i Ekebyhovsdalen. Den senaste tiden har det uppmärksammats att kommunen är i behov av fler nattvandrare. Återigen undrar nu polisen: Var är alla vuxna?fredag 17/9 15:21

En timme på folktomma Kungshatt

Nyheter Snårig hattjakt på ön som har få bofasta I värmande solsken och snårig terräng gav sig Mitt i:s reporter och fotograf ut på upptäcktsfärd på Kungshatt. Vi möttes av magisk utsikt och väl tilltagen social distansering.fredag 17/9 14:25

Ekebyhovselevers bok nominerad till designpris

Nyheter "Judith och muppskolan" kan vinna När nomineringarna till Svenska designpriset nyligen släpptes stod det klart att boken "Judith och muppskolan", som elever vid Ekebyhovs grundsärskola skrivit kan prisas. Nu kan allmänheten rösta...fredag 17/9 12:07