Det är novembergrått, butikerna börjar fyllas med julpynt och suget på att hoppa i plurret är troligtvis rekordlågt just nu.

Men trots kylan och mörkret är det nu resultatet från sommarens badvattenprov är klara.

Staden har mätt vattenkvaliteten på flera platser som har potential att göras om till offentliga badplatser. Och det ser minst sagt bra ut. Sex av sju ställen får tummen upp.

– Det stämmer. På sex nya ställen kan vi nu säga att man kan bada utan att bli risig i magen om man får en kallsup, säger klimat-och miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

https://www.mitti.se/nyheter/sa-blir-stockholms-nya-utomhusbad-i-riddarfjarden/repufj!ZFMyrSd4p07ADQoiouyj5w/

De ställen som får grönt ljus är Herrängens brygga, solbryggorna vid Liljeholmskajen, Vinterviken, en utvidgning av Hornsbergs strand, Loudden och Kyrkhamn.

Den enda platsen där kvaliteten inte var tillräckligt god var vid stranden och vattnet längs Årstaskogen.

– Det är lite av ett mysterium att vattenkvaliteten inte är tillräckligt bra där. Vi vet inte vad det beror på.

Finns pengar att satsa

För att ett ställe ska bli en offentlig badplats krävs det dock liter mer än bara bra kvalitet på vattnet. Bland annat en offentlig toalett och skyddsutrustning.

Pengar måste satsas av respektive stadsdel, men i budgeten för 2022 finns det en pott med slantar som stadsdelarna kan söka om de vill inrätta en ny badplats.

– Vi vill att det ska rulla fram fler och fler badplatser i Stockholm. Det har varit högt tryck på våra badplatser under flera år och det är ett väldigt värdefullt och uppskattat inslag i stadsmiljön. Det är därför mycket glädjande att vattnet är så bra på så många platser, säger Katarina Luhr.

https://www.mitti.se/nyheter/kalldusch-for-kallbadhusplaner-i-riddarfjarden/repukl!IO54zUcDu8thvc4kfukLdw/

"Bara att plumsa i"

Det som är mest glädjande enligt henne är den förvandling som skett i Vinterviken. För bara några år sedan satt det varningsskyltar vid strandkanten om att barn inte skulle leka i sanden på grund av de höga halter gift som uppmätts. Men det stora saneringsprojekt som genomförts har gett resultat.

– Vinterviken har gått från att vara ett förorenat ställe till en plats som det går hur bra som helst att bada vid. Det är rena gräsytor, ren strand, ren botten och fräscht vatten. Det är bara att plumsa i, säger Luhr.

Totalt sett var årets badvattenkvalitet sämre än 2020. Av de 357 prover som togs var 39 procent avvikande (25 procent år 2020).

Två anledningar till detta kan vara att Stockholm översköljdes av ett stort skyfall i maj, vilket gjorde att avfallsledningsnätet svämmade över. Samt att hundratals fåglar på flera platser förorenade gräsmattor och strandkanter med sitt bajs.

https://www.mitti.se/nyheter/nyblivna-vinterbadare-trotsar-kylan/repubd!xxrHpr44vKsjux5ZvrYrQ/