Fackeltåg, sockervadd och fiskdamm. En klassisk valborg väntar runt hörnet i söderort. På Enskedefältet ordnar elever och föräldrar från årskurs fem på Enskedefältets skola firandet.

Förutom valborgseld och fackeltåg blir det fikaförsäljning och förmodligen även ett knattedisco.

– Valborg är en omtyckt tradition för hela Enskede. Alla är engagerade, det bakas och poppas popcorn. Vi samlar in pengar till en klassresa i sexan. Vi hoppas också på att få till ett knattedisco som ett nytt inslag. Vi vuxna gillar att njuta av våren men barnen gillar festligheter, säger David Bexelius, en av arrangörerna.

Scouterna bjuder in

På Bandängen ordnar Bandhagens scoutkår årets firande. De ansvariga räknar med upp till 3 000 besökare.

– Det är ett roligt sätt att fira in våren. Jag tror att folk har längtat. Efter två års uppehåll kör vi en lite lättare version, säger Simon Schönning på Bandhagens scoutkår.

Inkomsten från valborgsfirandet är viktigt för föreningen.

– Vi tycker också att det är ett bra tillfälle att synliggöra vår scoutkår, säger Simon Schönning.

Fackeltåg i Årsta

På Nytorps gärde arrangerar Kärrtorps scoutkår valborgsfirande. Runt 5 000 besökare brukar komma, uppskattar scoutföreningen.

– Äntligen. Jag tror det blir minst lika mycket folk i år. Vi har i alla fall fått många frågor om det, säger Malena Beijer, valborgsansvarig i scoutföreningen.

I Årsta väntar föreningen Årstablick på polistillstånd. Om allt går enligt plan väntas 1500 besökare till Årstaliden där firandet ska hållas. Innan brasan tänds klockan 20 avgår ett fackeltåg från Årsta torg en kvart innan.

– Tänk på att det är 18-årsgräns för att köpa en fackla, säger Årstablicks ordförande Lennart Rönnestig.

Förutom brasan blir det vårtal, fikaförsäljning, fiskdamm samt körsång med Årsta kammarkör.

För dig som önskar ordnas även valborgsfirande på Skarpaby parklek i Skarpnäck och på Lilla Sickla gård öster om stan.