Det var under en solig vårpromenad som Robert Magnusson gjord det häpnadsväckande fyndet.

– Jag skulle sätta mig ner och fika och såg då hur ett litet mynt låg precis på ytan. Det såg väldigt gammalt ut eftersom det var väldigt oxiderat.

Han tog med sig det lilla föremålet hem och tvättade av det och såg att det inte var ett mynt. Det hade en åttkantig form med hål i mitten. Motivet föreställde en fembladig ros.

– Jag trodde att det var en företagslogga eller liknande. Men jag fick för mig att göra en bildsökning och såg att ett nästan identiskt föremål hade hittats vid en utgrävning i Östergötland och att den kunde härröra från 1300-talet. Då hoppade jag ju till.

Kopplas inte till borgen

Han skickade en bild till Riksantikvarieämbetet. Och mycket riktigt rörde det sig om ett väldigt gammalt beslag, troligen en slags dekorationsdetalj som människor hade på kläder, bälten eller på ett skrin.

– De klassar det som ett lösfynd och föremålet har ingen koppling till Gåseborg, som är betydligt äldre än så. Det finns heller inga gamla husgrunder eller liknande på platsen.

En symbol för Maria

För fyndet fick Robert Magnusson 1 500 kronor och i sitt beslut skriver Riksantikvarieämbetet att beslaget kan dateras till åren mellan 1200 till 1525 – alltså hög- eller senmedeltid. De skriver också att flera liknande beslag med motiv av en ros har påträffats i kloster och kyrkliga miljöer, bland annat i Nordingrå gamla kyrka i Ångermanland och Vreta kloster i Östergötland.

Rosen är här en symbol för jungfru Maria.

Var det självklart att du skulle lämna in det?

– Ja det var det. Att lägga det i bokhyllan skulle inte göra någon gladare.

Har du tänkt någonting på hur det hamnade där?

– Ja, jag hade kunnat gå förbi där hundra gånger och missat det. Det skulle vara jättespännande att få veta vem som tappade det och hur det gick till, men det lär man aldrig få veta.