I ett lugnt område precis utanför Tyresö centrum ligger restaurangen Indiska köket, som under den senaste tiden haft en hel del osmak.

– Mellan den 20 november och 20 december har vi haft inbrott här fem gånger. Vi har fått ett jätteproblem med inbrott i hela området, säger restaurangchef Mustafa Sarwar.

Han har drivit restaurangen i tolv år och har aldrig sett på maken.

– De har tagit något varje gång. En laptop, pengar, vin och sprit. De har brutit upp två dörrar och krossat fönstren fem gånger. Det är katastrof.

Förlust på 100 000

Han uppskattar att restaurangen gått back nästan 100 000 kronor för allt som stulits, åtgärder för skador på lokalen och arbetskostnader.

– Alla drabbade restauranger har anmält till polisen men det händer ingenting, säger Mustafa Sarwar.

Indiska köket har nu slutat köpa in dyr sprit och avvaktat med att laga rutorna. Kameror ska även installeras och galler ska upp framför fönstren.

Bara 150 meter längre ner på Vintervägen ligger pizzeria Kaktusen som även dem drabbats av flera inbrott och vandalisering, senast förra veckan.

– De har varit inne nu igen dragit ut alla lådor och slängt papper hit och dit. De letar efter pengar, säger ägaren Ihsan Bulduk.

Den här gången, som blev den fjärde på kort tid, fick inte tjuvarna med sig något av värde. Under tidigare inbrott har de stulit både växelpengar och flera bilar.

– De har kört iväg med våra företagsbilar som vi senare hittat parkerade på olika ställen. Men min privatbil är fortfarande borta. Jag har varit ägare sen 94 och har aldrig varit med om något liknande, man blir helt slut, säger Ihsan Bulduk.

Pizzeria kaktusen har drabbats av flera inbrott på kort tid.

Pizzeria kaktusen har drabbats av flera inbrott på kort tid.

Julia Wide

Svårt att säkra spår

Polisen kom för första gången till restaurangen Indiska köket efter att det femte inbrottet inträffat.

– Larmar man under ett pågående inbrott åker polisen alltid ut. Men hör man inte av sig förrän någon dag senare blir det oftast bara en pappersanmälan, säger kommunpolis Magnus Mohlin.

– Den här gången greps ingen på plats så det kommer bli spårsökning, vilket är svårt i restaurangmiljöer där det finns massor av fingeravtryck.

När den tekniska bevisningen ska analyseras har våldsbrott med personskador företräde i kön.

– Generellt går våldsbrott alltid före egendomsbrott i utredningar vilket faller sig naturligt. Finns det heller ingen misstänkt kan spåret få ligga och vänta tills vi har möjlighet att undersöka det.

Efter det senaste inbrottet i pizzeria Kaktusen har Ihsan Bulduk valt att inte kontakta polisen.

– Det finns ändå inga spår så det går inte att göra något. Vi misstänker att det är samma gäng eftersom de hela tiden letar efter samma sak, men det vet jag ju inte, säger han.

Inbrotten inte prioriterade

Enligt Magnus Mohlin kan inte inbrotten prioriteras i nuläget.

– Vi måste få stopp på allt skjutvapenvåld och sprängvåld i de kriminella miljöerna och alla resurser går just nu dit. Först när vi får bort det kan vi jobba mer med de så kallade vardagsbrotten. Polisen i Tyresö tillhör polisregion Stockholm syd, där måste vi också finnas till hands.

Under jul- och nyårshelgen skakades södra Stockholm av flera sprängdåd och skjutningar.

– Stockholm är generellt mest belastat av gängrelaterade våldsbrott i hela landet. Mycket fokus ligger nu också på att förebygga, då måste vi vara på plats i rätt område för att förhindra nya våldsdåd.

– Men alla brott är prioriterade och det är inte så att man skiter i dem. Har vi ett signalement går vi ju såklart på det, säger Magnus Mohlin.