I söndags var det första advent. Men på vissa håll lyste adventsljusstakar och julstjärnor med sin frånvaro.

Med tanke på den svåra situationen på energimarknaden ska Stockholms stad dra ner på elförbrukningen i sina verksamheter.

I slutet av oktober skickade stadsledningskontoret ut en åtgärdsplan till alla bolag och förvaltningar.

Ett av budskapen var att de "bör avstå från jul- och dekorationsbelysning i stadens egna kontors- och verksamhetslokaler".

Östermalms stadsdelsförvaltning menar att det är ett tydligt direktiv.

– Vi följer stadens uppmaning, och en av de konkreta åtgärderna är att all julbelysning utgår, säger Madeleine Widerström, kommunikationsansvarig på Östermalms stadsdelsförvaltning.

Bostadslägenheter på boenden inom äldreomsorgen och socialtjänsten omfattas inte. Där får varje lägenhetsinnehavare bestämma själv, berättar hon.

Däremot slopas julbelysningen i gemensamma utrymmen på boenden.

– Men vi har också sagt att man får använda sitt sunda förnuft. Man kommer inte att dra ur sladden bara så där.

Mörkt på förskolor

Beslutet innebär att det inte heller blir några adventsljusstakar eller julgranar med ljusslingor på exempelvis kontor, förskolor och dagliga verksamheter.

Detta har fått Andrea Hedin (M) oppositionsborgarråd i Stockholms stad och tidigare ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd, att rasa.

– Det är klart att vi ska vara resurseffektiva, men här börjar man i fel ände och sparar in på de yngsta och de äldsta. Det är plakatpolitik av värsta sorten.

Andrea Hedin menar att besparingen är förhållandevis liten, eftersom den här typen av ljuskällor är energisnåla, och att den inte står i proportion till konsekvenserna.

Var tycker du att man ska spara el istället?

– Det finns många ställen där man kan spara innan man sparar in på äldre. Att dra ner värmen i lokaler som är stängda på helgerna är ett exempel som är mycket mer effektivt än att minska på julbelysningen.

När Mitt i kontaktar den politiska majoriteten i Stockholms stadshus hänvisar de till kommunikationsenheten på stadsledningskontoret. Där uppger de att det, trots uppmaningen i åtgärdsplanen, är fritt fram för stadens äldreboenden att sätta upp ljusstakar och julstjärnor i rum och matsalar.

– Det blir en fråga för respektive verksamhet – men boendemiljön ska inte påverkas, säger Olof Klingvall, kommunikatör på Stockholms stad.