De som i dagarna har besökt Danderyds sjukhus kan ha känt att det vibrerat lite under fötterna. Detta beror på att en stor borr just nu passerar där – 80 meter under jorden.

Projektet är en del av satsningen att stärka elnätet i Stockholm.

– Tre kilometer är borrade i Danderyd. Vi har en kilometer kvar innan vi kommer till den södra sidan av Stocksundet. Men vi ska hela vägen ner till Hammarby sjöstad, säger Ingegerd Bills, kommunikationsansvarig på Svenska kraftnät.

En ovanlig metod

I vanliga fall, när man bygger stora tunnlar, är den vanliga metoden att spränga i berget.

Men i det här fallet använder man en 240 meter lång borr som alltså borrar sig rakt genom berggrunden. En beprövad metod utomlands, men inte lika vanlig i Sverige.

Borrhuvudet är på cirka fem meter i diameter. Bergmassorna fraktas tillbaka till Anneberg, där tunneln börjar.

– Vi borrar ungefär 50 till 80 meter i veckan, säger Ingegerd Bills.

Hittar man något här nere?

– Nej, vi är för djupt för det. Vi kommer inte att hitta några skelett eller så. På det här djupet är det nästan bara granit, i stort sett.

"Vi är som en familj"

Mitt i har även tagit ett snack med Tobias Andersson som är produktionsledare på bygget.

Han berättar att en stor del av deras arbetsrutiner går ut på att hålla hårt i säkerheten, att förstärka berget genom att spruta betong på väggar och sätta bultar.

– Nere i tunneln jobbar en rutinerad grupp på 10 personer, säger han.

En vanlig morgon går arbetslaget ner tillsammans, ser över systemen innan de startar borren som borrar, och bandet som forslar ut det som borras bort.

På den 240 meter långa borren har de till och med ett eget lunchrum, berättar han.

– Man blir som en familj där nere. Varje individs insats är viktig och man jobbar mycket tillsammans. Att bygga arbetslaget är lite som att sätta ihop ett bra fotbollslag, säger Tobias Andersson.

Försenats ganska mycket

I januari förra året stod projektet redo för start.

Men av flera anledningar, bland annat ett borrhaveri och coronapandemin, har det försenats med ett och ett halvt år. Något som kan skapa utmaningar för Stockholms elnät, vilket Ny teknik rapporterat om.

Nu är man dock på stabil kurs mot att bli klara till 2028/2029, enligt Ingegerd Bills.

– Det har gått lite långsammare än vi har förväntat oss. En bland flera saker har varit att vi fått jobba mycket med att täta berget från vatten, men vi letar efter alla möjligheter att vinna tid tillbaka.