– Det gick jättebra. Jag hoppas att de lärde sig något och tar med sig det i sitt sätt att se på samhället i stort. Vi är alla goda människor och vi kan samarbeta, säger Henrik Axelsson, 23, tränare och projektledare i Norrtulls SK.

Dagen för pojkar -11 från NSK och Kista började med samarbetsövningar och teambuilding.

De ställde upp på rad utifrån namn och skulle sedan komma på sätt att flytta bollen från ena sidan av planen till den andra, utan att springa eller att bollen nuddade marken.

– I början var de kanske lite blyga, men de var tvungna att lära känna varandra och jag tycker att det blev väldigt lyckat. Det är väl alltid så när du träffar personer du annars kanske bara möter i en match. Allt blev också lättare under dagen.

Sedan var det lunch och en workshop om värdegrund.

– Alla får vara med, alla är lika värda, alla är med på lika villkor. Vi pratade också om hur man är en bra lagkamrat och hur man visar respekt mot alla på planen, säger Henrik Axelsson.

– Det var kul att lyssna på dem. De gav jättebra svar och bjöd på kloka reflektioner!

Det är andra året Norrtulls SK arrangerar träningsdagarna. Tanken är att spelare ska träffa spelare från andra delar av Stockholm.

– Fotboll är ett tävlingsmoment. Jag tror att fördomar snarare förstärks när det blir vi mot dem. Men tvingas man samarbeta märker man att vi har samma värderingar.

Nico Mogoseanu, tränare och fotbollsledare för ungdomarna i Kista SC, håller med.

Han tycker att det är bra att barnen får lära känna varandra och prata om att uppträda trevligt även när det är tävling.

– Killarna tyckte det var roligt. Oavsett om man bor på norra eller södra sidan av stan ska man vara schyst mot varandra.

I framtiden är det troligt att de 30 pojkarna som deltog under dagen kommer att mötas i riktiga matcher.

Då hoppas Henrik Axelsson att de kommer att se mer än bara en motståndare.

– Jag tror fotboll är ettbra verktyg, man enas kring något gemensamt. Man måste kommunicera mycketmed andra för att det ska flyta på.

– Det spelar ingen roll var du kommer ifrån. Du kan vara från Vasastan eller Kista och ändå jobba tillsammans och ha kul.