På måndagens kommunfullmäktige ska beslut tas om Ekerös nya mittenstyre och med totalt 21 mandat, vilket ger majoritet i kommunfullmäktige, tycks en seger vara ett faktum.

– Det känns tryggt och som att vi har en lugn situation framför oss. Vi har goda relationer, bra samtal och ett samarbetsavtal som vi enats kring. Men ingenting är klart förrän det klart, säger oppositionsrådet Hanna Svensson (S).

Det som kommer röstas om är Socialdemokraternas nämndintiativ om att återkalla presidieuppdragen för kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden, byggnadsnämnden och valnämnden och välja nya presidier för dessa.

Nämndinitiativet nämner inga namn men kan vi anta att det blir du som väljs till KSO (kommunstyrelsens ordförande)? 

– Det kan vi anta. Sedan kommer alla förändringar inte vara klara på mötet på måndag, men det är ingen hemlighet att posten som KSO kommer hamna på mig.

Det var i onsdags det stod klart att både Liberalerna och Miljöpartiet ansluter till det nya mittenstyret, som består av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Öpartiet: Besvikelse

Öpartiet, som sitter på två mandat i KF, har inte varit med i diskussionerna kring styret.

– Vi känner en besvikelse över det, särskilt eftersom vi har haft ett tidigare samarbete inom Mälarökoalitionen med Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet, säger Desirée Björk (Ö).

Hur partiet skulle ställa sig om frågan om samarbete skulle ställas vet hon inte ännu.

– Men vi kommer fortsätta vara ett oppositionsparti och rösta för det vi tror gynnar Ekeröborna, säger hon.

Stöd från V

Vänsterpartiet i Ekerö har på sin Facebooksida applåderat Socialdemokraterna för arbetet de lagt ner i formationen av det nya styret.

"Det kommer att vara vårt jobb att med kirurgisk precision operera för att hjälpa det styret med att komma ihåg vad som är bäst för våra invånare, med goda arbetsförhållanden och sund förvaltning utav våran gemensamma ekonomi", skriver Vänsterpartiet Ekerö.

Nämndintiativet lades fram till kommunstyrelsen redan 8 maj. Men innan det hann röstas på i kommunfullmäktige hade Moderaterna och Sverigedemokraterna slutit ett samarbetsavtal som skulle göra det möjligt för det rådande styret (M och L) att sitta kvar vid makten.

Nämdinitiatiet återremitteras då till kommunfullmäktiges sammanträde den 12 juni, vilket blir det sista innan sommaruppehållet.