Öppna sinnen. "För barn är det naturligt att fundera på var rymden tar slut, var stjärnorna kom ifrån. De har inte samma förutfattade meningar som vuxna att vetenskap är svårt," säger Rasmus Åkerblom. Foto: Victor Malmcrona

Han vill få barn att falla pladask för vetenskap

A som i atomer, E som i evolutionen och R som i radiovågor. Med Vetenskapens ABC vill Örbybon Rasmus Åkerblom på ett lättsamt och underfundigt sätt väcka barns intresse för de stora frågorna – och mota konspirationsteorier i grind.

  • Publicerad 15:30, 12 aug 2022

Att för ett barn beskriva vad ett virus faktiskt är, hur svarta hål fungerar och hur atomer kan bli till människor är inte helt lätt.

Men det är heller inte så svårt som det verkar, menar författaren och vetenskapsjournalisten Rasmus Åkerblom.

Baka berättelser. "Det svåra är att konspirationsteorier erbjuder så häftiga berättelser, stora mörkläggningar som spänner över hela jorden. Vetenskapens berättelser är ofta mer praktiska och nyttiga. De är knäckebröd när konspirationer är kanelbullar. Det jag vill göra med mina böcker är att baka värsta gräddtårtan av vetenskap. Berätta fascinerande saker om världen, som också är sanna." Foto: Victor Malmcrona

– Vuxna har ofta taggarna utåt mot vetenskap, tycker det är svårt. Barn har inte den inställningen. För dem är det inte konstigt att ljus är fotoner som likt droppar flyger ur solen, för allt de lär sig är ändå nytt.

Från fråga till bok

Att Rasmus började skriva för barn kom sig av att hans äldsta dotter Asta, när hon var nio år, frågade vad lufttryck var.

Svaret var så spännande att hon tyckte att han skulle skriva ner det, så de kunde berätta det för hennes lillasyster.

– Sedan skrev jag om 19 ämnen till. Det blev Underverkligheten, min första bok.

För små och stora

I början av juli släppte han Vetenskapens ABC, den andra boken i raden. Målgruppen är barn i åldrarna sex till nio.

– Jag har alltid gillat ABC-formatet, som Lennart Hellsing och Poul Ströyer gör så bra. Lärande möter kul, helt enkelt. Som trebarnspappa tycker jag det är viktigt att det är roligt även för vuxna, eftersom det är ämnat för högläsning.

Rasmus eget intresse för vetenskap tog avstamp i en dragning till science fiction, vilket ledde till att han för 22 år sedan fick jobb på vetenskapsradion.

Bokstäver. I Vetenskapens ABC får ämnena liv tillsammans med illustrationer av Maya Jönsson. Foto: Victor Malmcrona

– Jag har jobbat med lite andra grejer sedan dess, men återkommer alltid till vetenskapen. För de stora, existentiella frågorna är roligast att jobba med.

Konspirationsteorier

Samtidigt hoppas Rasmus att böckerna kan fylla en annan funktion, i en tid då det blivit mer vanligt att höra alternativa vetenskapsteorier, som jorden är platt eller att 5G-master sprider coronaviruset.

– Synen på vetenskap är lite på tillbakagång, men det är bland vuxna. Det är inte barn som är vaccinmotståndare eller tror på chemtrails. Men de personerna var också barn en gång och väcker man tidigt glädjen i att veta hur allt faktiskt fungerar, då är de kanske inte är lika mottagliga för hittepå när de blir vuxna.

Fokusera på att fascinera

Vuxna borde heller inte dra sig för att prata om komplexa och knepiga ämnen med sina barn, tycker han.

– Tänk inte att vetenskapliga frågor en soppa att reda ut, utan att det är fantastiska berättelser. Som att vi för 14 miljarder år sedan var samlade i ett litet korn, som blev allt. Atomer formades i stjärnornas mitt, samlades på jorden, blev våra kroppar och hjärnor som kan fundera på de här frågorna.

– Den historien är större än någon vi kan fantisera ihop. Det är vad jag försöker skriva om.

Radarpar. Rasmus Åkerblom och labradoodlen Puck. Foto: Victor Malmcrona

Rasmus Åkerblom

Familj: Frun Johanna och döttrarna Boel, Kerstin och Asta, samt labradoodlen Puck.

Bor: Örby slott

Ålder: 46

Yrke: tv-producent, vetenskapsjournalist och författare.

Dokumentärer, urval:
Jorden är platt – om personer som tror att jorden är platt
Sierskan – om sierksan Saida som i tv hjälpte folk hitta borttappade saker

Böcker:
Underverkligheten (2020), för vilken han erhöll Carl von Linné-plaketten.
Vetenskapens ABC (2022)

Visa merVisa mindre

Ny bok. Vetenskapens ABC släpptes 1 juli. Den är skriven av Rasmus Åkerblom och för illustrationerna står Maya Jönsson. Foto: Victor Malmcrona

Vetenskapliga favoriter

Favoritforskare:
Albert Einstein – "Han var fysikens Neo. Ingen kan slå hans förmåga till nya banbrytande insikter."

Tre bästa planeterna:
Proxima B – "Den kretsar kring runt vår närmsta stjärna Proxima Centauri och redan där hittar vi en planet där det är teoretiskt möjligt att det finns liv. Det är så hoppfullt för massa liv i vårt universum."

Jorden – "Helt klart bästa planeten att bo på."

Jupiter – "Den är så extremt läcker."

Bästa kuriosan om kroppen: "Om man tar alla atomer i ett barns lillfinger och gör dem stora som pingisbollar, så täcks hela jorden av ett 16 kilometer tjockt lager av bollar."

Visa merVisa mindre