Allt har pekat på ett maktskifte i Tyresö kommun när de tre borgerliga partierna M, C och KD ingått i en allians. Men för att få 31 mandat och majoritet krävdes stöd från SD, något som upprört många centerväljare.

På kommunfullmäktiges första möte efter valet på torsdagskvällen röstade Centerpartiets ledamot Raymond Moubé emot partilinjen.

– Först och främst röstade jag inte mot partiet, jag röstade emot mina partikamrater. Men jag har majoriteten av centerpartisterna bakom mig, så jag röstade för partiet, säger Raymond Moubé (C).

Inte ensam C-avhoppare

Skälet till beslutet är enligt Raymond Moubé att ett samarbete med Sverigedemokraterna går emot Centerpartiets riktlinjer.

– Vi har en ideologi som inte går hand i hand med deras ideologi. Jag röstade för att få bort Sverigedemokraterna från styret av vår kommun. Det var den rätta saken att göra som centerpartist.

Ulrica Riis-Pedersen (C) är partiets gruppledare och har tidigare undertecknat ett avtal för en valteknisk samverkan med SD i nämnder och styrelser.

– Jag vet inte vad Ulrica Riis-Pedersen hade för motivering. Men jag vet att de andra ledamöterna i fullmäktige sagt att de inte tänker samarbeta med SD. När jag gjorde mitt val flyttade också två ersättare, Richard Norin och Hanne Sofia Carlsson, med mig över till andra sidan, alltså en majoritet av centerpartiet i kommunfullmäktige, säger Raymond Moubé.

Centerpartiet har efter valet tre mandat i kommunfullmäktige och två ersättare.

Socialdemokraterna behåller makten

Detta innebär att Socialdemokraterna, som gick starkt framåt i kommunalvalet i Tyresö, behåller makten i kommunen tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna.

– Det känns väldigt bra och jag är otroligt glad att Centerpartiet visar ett sådant civilkurage och står för sin partilinje, säger Anita Mattsson (S), som får nytt förtroende som kommunstyrelsens ordförande.

Anita Mattsson har tidigare sagt till Mitt i att hon är besviken över Centerns vägval – att samarbeta med Sverigedemokraterna som stödparti.

– Det blev tydligt i går att det inte var förankrat i partiet att samarbeta med SD, och att majoriteten av centerpartisterna inte tänkte acceptera det.

Ny politik

Det tidigare tilltänkta styret med Moderaterna i täten ville ha fokus på stora, viktiga frågor som till exempel byggtakten och säkerheten.

Styret som nu väljs om har haft högre ambitioner i byggtakten och har tidigare haft ett mål om 300 nya bostäder per år.

Vad kommer ni driva för politik med Centern som vågmästare?

– Vi kommer att inleda diskussioner om vilken politik vi ska driva framöver, det kommer mejslas fram med tiden. Det är väldigt mycket som också förenar de här partierna, säger Anita Mattsson (S).

Raymond Moubé säger att kommer fortsätta driva centerpartistisk politik "utifrån våra grundvärderingar med människan i centrum".

– Så gott det går kommer vi att lyfta de frågor i nämnderna som är viktigast för oss, säger Raymond Moubé.

– Mellan att välja bort S eller SD så väljer jag bort SD i alla sammanhang. Det viktiga är att Socialdemokraternas ideologi vilar på samma värdegrund som vår.

Nu återstår arbetet för Anita Mattsson att försöka få ihop den nya majoriteten.

– Beskedet är nytt för alla och vi har inte hunnit diskutera hur ett kommande styre ska se ut. Så det är inte klart ännu.