Svenska olympiska kommittén (SOK) går vidare med planerna på vinter-OS i Sverige år 2030.

Inriktningen är att issporterna vid ett OS arrangeras i Globen, Tele2 arena, Friends arena och Scaniarinken. Här ska det i så fall bli bland annat ishockey, konståkning, curling och shorttrack.

– Vi har gjort ett bra jobb hittills och hittat grundförutsättningar för att kunna leverera hållbara, demokratiska och kostnadseffektiva spel. Vi ser att vi tillsammans har möjlighet, kunnande och vilja, sa SOK:s ordförande Hans von Uthmann till Sportbladet i samband med SOK:s förstudie presenterades.

Hammarbybacken inte utesluten

De alpina grenarna förläggs enligt SOK:s förstudie till Åre/Duved, men det kan inte uteslutas att Hammarbybacken också får tävlingar, säger SOK:s presschef Lars Markusson till Mitt i.

– Ingenting är klart och ingenting är uteslutet. Du kan ta OS i Peking som exempel där man hade tävlingar i bergen, men också hade discipliner i huvudstaden, till exempel big air (Ett slags hoppsport på snö red. anm.).

Målet: Avtal klara i november

Företaget Skistar som äger anläggningarna i Hammarbybacken och Åre/Duved har tidigare uttryckt förhoppningar om Hammarbybacken.

"Vi på Skistar är positiva till en svensk OS-satsning där bland annat Hammarbybacken kan bli en viktig pusselbit och arena", skrev kommunikationschefen Petra Hallebrant i mars i ett mejl till Mitt i.

Efter SOK:s förstudie som presenterades i juni avböjer företaget kommentar.

”Vi får återkomma med en kommentar när beslut är taget”, mejlar Petra Hallebrant på Skistar.

Enligt Lars Markusson på SOK är förhoppningen att klara avtal med arrangörer och kommuner i november.