Trots att också alpinorten Åre ingår i tankarna för en ny svensk OS-ansökan, så finns Hammarbybacken med i kortleken när Svenska Olympiska Kommittén (SOK) ska titta på koncept och finansiering för en möjlig ansökan för OS och Paralympics 2030.

Hammarbybacken fanns med i ansökan även när Stockholm slogs ut av Milano som arrangör av vinter-OS 2026.

– Alla anläggningar som fanns med då tittar vi på igen, säger Lars Markusson, mediechef på SOK.

"Kan bli viktig pusselbit"

SOK och alpinföretaget Skistar som har anläggningar i både Åre och Hammarbybacken är redan i dialog. När Mitt i kontaktar Skistar är tongångarna positiva kring både OS och Hammarbybacken.

"Vi på Skistar är positiva till en svensk OS-satsning där bland annat Hammarbybacken kan bli en viktig pusselbit och arena", skriver kommunikationschefen Petra Hallebrant i ett mejl till Mitt i.

Hammarbybacken kan bli en av arenorna vid en eventuell svensk OS-ansökan. Backen ingår i förstudien SOK ska göra.

Hammarbybacken kan bli en av arenorna vid en eventuell svensk OS-ansökan. Backen ingår i förstudien SOK ska göra.

Anders Björklund

Och det verkar som att företaget hoppas på alpint även i huvudstaden.

"Vi har löpande dialog men inget konkret om Hammarbybacken ännu, men hoppas kunna ha det inom kort."

SOK ska lämna en delrapport 20 april. Och senast den 1 juli ska SOK presentera ett rapport av förstudien meddelar SOK:s mediechef Lars Markusson.

"I´ll give you an offer you can´t resist" utropade Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson teatraliskt på ett sätt som redan känns klassiskt vid en presskonferens då man tillkännagav ambitionerna.

Om Hammarbybacken fortsatt finns med i planerna den 20 april eller 1 juli återstår att se.

– Vilka grenar som planeras var, det är något förstudien får visa, säger SOK:s Lars Markusson.

Kommer OS-elden att brinna i Stockholm 2030?

Kommer OS-elden att brinna i Stockholm 2030?

Mostphotos

Vill se garanti

För att arrangera OS i Stockholm krävs också att Stockholms stad är med på tåget. Både finansborgarrådet Karin Wanngård (S) och oppostionsborgarrådet Dennis Wedin (M) vill se att Stockholms stad får ekonomiska säkerhetsgarantier från regeringen.

– Innan jag sjunger Dancing Queen så nynnar jag just nu på Money, Money, Money, sa Dennis Wedin till Mitt i nyligen och syftade på tidigare finansborgarrådets Anna König Jerlmyrs Abba-sång inför Internationella olympiska kommittén (IOK) vid slutpresentationen av OS-ansökan 2026.