Hallen har fått friidrotten att explodera

Många klubbar från flera kommuner samsas i Sollentuna Friidrottshall. Nu fyller hallen fem år och pilotprojektet ska utvärderas. Klart redan nu är att Turebergs IK har fått ett rejält uppsving.

  • Publicerad 05:20, 20 nov 2021

Vi skulle kunna nyttja den här hallen själva, vi skulle fylla den.

– När hallen projekterades och byggdes hade vi 500 medlemmar, i dag har vi 1 200. Och runt 800 av dem är aktiva, från de allra yngsta till veteraner, säger Turebergs FK:s klubbchef Thomas Waldetoft.

Hallen i sig är en stor anledning till den explosiva ökningen av friidrottare, tror han.

– Ja, nu kan vi bedriva året runt-verksamhet. Tidigare var vi hänvisade till Sätra eller Bosön på vintrarna. Det här har underlättat enormt – och hallen är ju en av Sveriges främsta inomhusarenor för friidrott.

Medlemsökningen har det blivit svårt att få träningstiderna att räcka åt alla.

– Vi skulle kunna nyttja den här hallen själva, vi skulle fylla den.

Men Turebergs FK är långtifrån ensamma här. Idrottshallen är ett slags pilotprojekt för regional samverkan som Sollentuna kommun tog fram tillsammans med FSKF – en sammanslutning av kultur- och fritidsförvaltningarna i länets kommuner.

Samsas. Många olika klubbar tränar i Sollentuna Friidrottshall. Den här måndagseftermiddagen är, utöver friidrottare från hemmaklubben Turebergs IF, även Hässelby SK och Täby IS Friidrott på plats. Foto: Stefan Källstigen

Det innebär att ett tiotal andra kommuner hyr tider, som de sedan i sin tur fördelar till sina friidrottsklubbar. När Mitt i tittar in i hallen är en hel del barn från Turebergs FK på plats, men även friidrottare från Hässelby SK och Täby Friidrott.

Alla avtal förlängdes

Avtalen med de andra kommunerna löpte ut tidigare i höstas. Då förlängdes de med ett år, med samma villkor som de befintliga. Sollentunas kultur- och fritidskontoret hade inte hunnit ta fram underlag för att kunna revidera avtalen.

– Vi har haft många nya chefer, men framför allt beror det på pandemin som har orsakat hög arbetsbelastning på alla, säger Katti Bauer, avdelningschef för idrott och fritid på Sollentuna kommun.

Thomas Waldetoft hoppas att kommunen ser över procenttilldelningen när nya avtal ska skrivas på nästa år.

– Vi har fler tider än de andra klubbarna i dag, det vore ju konstigt annars när hallen ligger här i Sollentuna, men vi skulle behöva bättre tillgänglighet.

Snabba banor. Löparbanorna i Sollentuna Friidrottshall är byggda med toppmodern teknik där de vilar på en stålkonstruktion i stället för att gjutas på golvet, vilket gör dem jämna och mjuka. De sviktar så att de är extra skonsamma för dem som tränar, och samtidigt snabba för tävlingar. Foto: Stefan Källstigen

Katti Bauer är inte förvånad. Tiderna i anläggningar i allmänhet ”räcker nästan aldrig till”, förklarar hon.

– Nu ska vi utvärdera och se om den här modellen vi har för friidrottshallen är bra. Men det är en förutsättning för regionala anläggningar att flera kommuner är med och både bekostar och använder dem. Och det kommer säkert att bli vanligare framöver för det är så dyrt att bygga. Det är nödvändigt att jobba så, säger hon.

Firar fem år den 20 november

Redan i början av 1990-talet var bygget av en friidrottshall i Sollentuna på gång. Det var så nära att Turebergs FK sökte och fick ISM 1994, men eftersom hallen inte blev verklighet blev det inget mästerskap.

I september 2013 togs första spadtaget för hallen som nu ligger inkilad i Stockholmsåsen i Sollentunavellens norra ände.

Bygget försenades ett drygt år då markarbetet drog ut på tiden, och notan slutade på 185 miljoner kronor, men hallen kunde till slut invigas den 20 november 2016.

Första tävlingen i hallen var SAYO Indoor den 3–4 december 2016.

Friidrottshallen utsågs till Sveriges bästa nya idrottsarena av tidningen Sport & Affärer i december 2017.

Hallen har ett fyra banor brett 200 metersvarv, åtta 60 metersbanor i mitten, en separat 80 metersraka med tre banor, tre längdgropar, plats för två höjdbäddar och nät för de långa kasten. Där finns också omklädningsrum, kafé, kansli, tävlingssekretariat, ett mindre gym ochutfällbara läktare med plats för 500 åskådare.

Varje dag under vinterhalvåret tränar cirka 600 personer i hallen.

Visa merVisa mindre

Avtal med åtta kommuner

De kommuner som, utöver Sollentuna, har tider i hallen är:

Stockholms stad

Täby

Danderyd

Järfälla

Upplands-Bro

Sigtuna

Upplands Väsby

Sundbyberg

Visa merVisa mindre

Socialkontoret: Vi var redo att hjälpa till

Nyheter Men uppmanades att inte vara på plats när folk flyttade ut Ingen från Sollentuna kommun var på plats för att fånga upp eventuella hjälpbehövande när lägenheterna i kvarteret Nova i Häggvik tömdes.fredag 7/10 5:04

Alla bolag svär sig fria från ansvar för massuppsägningen

Nyheter Ord står mot ord om vem som visste vad Inget av företagen som är inblandade i härvan vill ta på sig ansvaret för att de boende i 58 lägenheter i kvarteret Nova i Södra Häggvik plötsligt tvingades flytta ut.fredag 7/10 5:03