Nutellasemla, blåbärssemla, wienersemla – och nu även "gubbsemlan".
Det senaste tillskottet på semmelhimlen hittar vi i Bollstanäs i Upplands Väsby, närmare bestämt hos Ulrica Grahl på kafé Choklad för själen.
– Idén föddes på en middag hos när en kompis sa: "Ulrica, du måste ha sprit i semlan!"
Mums! Gubbsemlan – inte bara för gubbar.
Stefan Källstigen
Ulrica började testa sig fram med whiskey, konjak – och rom, som hon fastnade för.
– Det blev mörk rom, egengjord mandelmassa och karamelliserad mandel. Den har gått väldigt bra i dag, det är jätteroligt!
Ulrica googlade först för att se om någon annan fått samma semmelidé.
– Jag kunde inte hitta någon liknande någonstans.
700 semlor
På fettisdagen började Ulrica och hennes medarbetare baka klockan sex på morgon. Några timmar senare stod 700 semlor av 5 olika sorter klara.
– Vi bakar inget i förväg utan vill ha så färska bullar som möjligt. Sedan bakar vi fler under dagen.
Ulrica Grahl som driver företaget Choklad för själen i Bollstanäs, Upplands Väsby med sina gubbsemlor.
Stefan Källstigen
Annat var det för tre år sedan då kaféet var nyöppnat.
– Då var vi inte vana vid semmeldagen eftersom vi inte brukade ha öppet på tisdagar. Vi hade bakat 70 extra och trodde ingen skulle komma. När vi tittade ut var det kö runt hela huset...
När kommer "gumsemlan"?
– Den är på gång. Den blir förmodligen med passionsfrukt eller hallon, eller båda ihop. Eller varför inte piña colada?