Erik Mellqvist sökte nyligen tillstånd för en uteservering i början av nästa år. Svaret från Stockholms stads trafikkontor blev nej. Han fick veta att det finns planer på att gräva upp Rörstrandsgatan för att byta ut vatten-, el- och gasledningar under nästa år.

På tisdagen träffades flera krögare på gatan för att diskutera planerna och starta en företagarförening.

Kallare delar

– Alla är i chock, superängsliga och rädda. Skulle det här bli av är det döden för oss, säger Erik Mellqvist.

Många krögare hade det kärvt under pandemin. De tjänade sämre och fick uppskjutna skatteskulder.

– Och så alla höjda kostnader på det. Det är räntor, sophämtning och dyra transportkostnader.

Många har även lagt pengar på att bygga ut sina uteserveringar och även gjort dem tillgängliga under kallare delar av året.

– Vi saknar en kommunikation. Det skapar frustration att få höra det på omvägar, de måste inse att det inte går att riva upp en sommargågata.

Krögarna hoppas att trafikkontoret och Stockholm vatten och avfall, Svoa, skjuter upp arbetena till nästa höst.

– Då får de gärna gräva upp gatan så länge folk kan gå på trottoaren. Stänger man gatan är det förlorade pengar för alltid. Folk kommer att gå till andra ställen.

–  Jag har varit här i 26 år och gatan har förändrats till det bättre. Folk ser oss som Gamla stan.

Oroliga restaurangägare på Rörstrandsgatan träffades för att diskutera gatans utveckling.

Oroliga restaurangägare på Rörstrandsgatan träffades för att diskutera gatans utveckling.

Privat

”Så lite som möjligt”

Krögarna hörde av sig till Dennis Wedin (M) som deltog på mötet.

– Stockholms stad behöver jobba tillsammans med företagarna på Rörstrandsgatan, inte jobba mot dom. Åtgärderna kan göras vintertid, och på ett effektivt sätt. Moderaterna kräver att detta tas upp nästkommande trafiknämnd.

Men planerna för Rörstrandsgatan är inte huggna i sten. I början av nästa vecka ska trafikkontoret och Svoa träffas för att diskutera om det går att skjuta upp arbetena till hösten.

– Anledningen till att vi inte kunnat ge tillstånd till uteserveringar än är att projektet inte är spikat. Vi vill så klart störa så lite som möjligt, säger Malinda Flodman, pressansvarig vid trafikkontoret.

– Vi vill inte heller ha uppgrävt under hela sommaren så vi tittar på det här tillsammans med Svoa för att se om det går att skjuta på det. Då skulle man kanske bara förlora några veckor i slutet av sommaren.