Hösten 2022 berättade Mitt i om den förskola för 120 barn som ska byggas på en grusplätt i västra Brotorp, alldeles intill ett skogsparti.

För att så många barn ska kunna använda skolgården behöver delar av skogspartiet tas i anspråk, menar staden. Därför sade politikerna i Sundbyberg nyligen ja till en detaljplaneändring, i syfte att utöka lekytan från cirka 800 till 1 400 kvadratmeter.

I Brotorp höjs röster om att skolgården ändå blir för liten – och antalet barn för stort.

– Jag är själv glad att jag slipper sätta mina barn i denna förskola som kommer att bli en förvaringsplats utan utrymme till någon pedagogik, säger en granne som vill vara anonym.

Bygglovet för den nya förskolan klubbades i november 2022. Enligt grannen har "drygt tio familjer" överklagat beslutet utan att få gehör.

Ser risk för buller

Sista ordet är emellertid inte sagt. Flera grannar har nu överklagat beslutet om detaljplaneändring till mark- och miljödomstolen.

I överklagandet ifrågasätts bland annat stadens arbete med att motverka buller. Den planerade skolgården gör det även svårare att ta sig in i skogen, heter det.

Stadens planbeskrivning å sin sida hänvisar till en stig som går förbi skolgårdstomten in i skogen, och som ska gå att använda även i framtiden.

– I verkligheten finns inte den stigen. Det är berg och träd som blockerar, säger en granne som tycker att det vore bättre med en småskaligare förskola i området.

Så här är det tänkt att den nya förskolebyggnaden ska se ut.

Så här är det tänkt att den nya förskolebyggnaden ska se ut.

AFRY/Sundbybergs stad

Exploateringsutskottets ordförande Stefan Bergström (C) säger att stadens handlingar "ska vara så korrekt som möjligt, så klart" och att han själv ska bege sig till Brotorp för att bilda sig en uppfattning.

– Det är planarkitekten som har jobbat med de här små detaljerna. Vi tittar inte på vartenda streck på sådana här kartor.

Inte orolig

Han förstår att invånare reagerar på förändringar i sitt område. Samtidigt, säger han, har Sundbyberg ett stort behov av förskoleplatser, men få fysiska platser att bygga dem på.

När det gäller risken för oväsen förutsätter han att det finns med i planeringen.

– Är det så att man upplever problem med buller måste man anmäla det. Då är vi skyldiga att undersöka det.

Behöver Brotorp en förskola för 120 barn?

– Brotorp behöver en förskola. Men vi kan inte bygga i varje stadsdel lokalt vad den stadsdelen behöver. Då skulle det bli oerhört fragmenterat.

Han är inte orolig för att förskolan ska bli för trång.

– Tänk vad fantastiskt att ha hela naturreservatet bredvid, vilka otroliga miljöer de har tillgång till där.