Sedan en tid tillbaka är barackerna borta från grusplätten. Västra Brotorps förskola har flyttat sin verksamhet till Kvarnskolan, men snart kan det ånyo höras lekande barn på den gamla tomten.

Här vill staden nämligen få till en permanent förskola, för 120 knattar. Men grannarna Ron Nagel och Magdalena Torssell är skeptiska.

– Det finns inte underlag här för så många barn. Trots det vill man bygga en förskola som inte ger så mycket lekyta, säger Magdalena.

Rokad kan behövas

Enligt stadens lokalförsörjningsplan finns i dag ett överskott av förskoleplatser i Brotorp och Ursvik. Men förskolenämndens ordförande Ayla Eftekhari (S) menar att behovet kommer att öka, bland annat för att Lilla Ursviks förskola ämnas ställas om till skolplatser.

– Därför kommer en rokad att behöva ske, säger hon.

Boverket rekommenderar att varje förskolebarn har 40 kvadratmeter att leka och vistas ute på. Barnen på den planerade förskolan i Västra Brotorp får blott en femtedel så mycket friyta, enligt en förstudie från i fjol.

I samma förstudie konstateras att siffran kan bättras på till 13,4 kvadratmeter per barn, om ett skogsparti intill tomten tas i anspråk.

– Här är det klokt att titta på om man skulle kunna ändra detaljplanen och göra området bättre anpassat för barnen att leka i, säger Ayla Eftekhari.

https://www.mitti.se/nyheter/skolgardarna-krymper-har-har-eleverna-minst-yta-per-elev/repvew!HeTk1n4kd0E7@UBidD3cfg/

Grannarna menar att utrymmet bakom förskolan är för skuggigt och fuktigt att leka på. Både barn och personal har därför undvikit att vistas där, säger Ron Nagel.

– Föräldrar till barn som gick på den tillfälliga förskolan sade att verksamheten hade för stora barngrupper och för lite personal för att vistas i skogen. Om inte det ändras i och med det nya förslaget blir situationen densamma.

Han misstänker även att antalet bilar kommer att öka i området, samtidigt som yta försvinner där man tidigare har kunnat parkera.

– Barn cyklar här på morgnarna. Då blir man orolig för vad som ska hända om det blir mycket trafik.

Enligt Ron och Magdalena ifrågasätter ett 20-tal grannar planerna. En bättre lösning, tycker de, vore att i stället satsa på mindre förskoleenheter i kommunen.

När grannarna har försökt få till en dialog har staden i stället lagt locket på, menar de.

Delar inte bilden

Den bilden delas inte av Ayla Eftekhari:

– När staden bygger och detaljplaner tas fram finns det organiserade sätt för samråd och för att lyssna in människors synpunkter.

Enligt henne är den planerade byggnaden just ett exempel på hur staden jobbar med att tillgodose det behov som finns i närområdet.

– Därmed tror och hoppas vi att bilberoendet inte kommer att vara så stort.

Vad talar för att skogspartiet blir lämpligt som lekyta?

– Den stora skillnaden är att det inte kommer att vara tillfälliga lokaler.

Ayla Eftekhari menar att det då blir enklare att anpassa området, jämfört med när det rör sig om paviljonger.

Frågan är hur lång tid projektet kommer att ta. Om planen klubbas tänker grannarna överklaga beslutet.

– Vi har inget annat val, säger Magdalena Torssell.