Det var för ett par veckor sedan som det blev känt att den norrländska hamburgerkedjan vill öppna en restaurang i på Olsborgsvägen 17 i Rickeby. Tomten omgärdas även av Angarnsvägen och Karlbergsvägen.

Nu har ett par grannar startat en namninsamling mot planerna. Under den gångna helgen lades den ut i den lokala Facebookgruppen Nytt i Vallentuna.

Daniel Mannbrink är en av initiativtagarna och uppger att det på måndagen inkommit 200 underskrifter.

– Vi som startat namninsamlingen är båda helt för en Maxrestaurang och köper helt alla argument om arbetstillfällen, säger han. Men det handlar inte om det utan om att det är en idiotisk plats. Det kommer att bli en galen trafiksituation. 

Här ska Max ligga om allt går enligt planerna.

Här ska Max ligga om allt går enligt planerna.

Privat

"Inte utanför våra bostäder"

I dag säger detaljplanen att tomten ska användas till småindustri och där finns mark som inte får bebyggas. Kommunen är beredda att kringgå det genom att betrakta restaurangen som ett komplement till småindustriområdet.

– Jag kan inte se att det ska gå igenom. Vi ser gärna att den här restaurangen dyker upp någon annanstans, men inte mitt i ett villaområde. Vi som bor där vet ju hur trafiken ser ut och den är redan dålig. Jag bor 60 meter därifrån och har små barn. Tror du att jag är pigg på att de ska vara där och ha öppet till midnatt? Att ungdomar får en samlingspunkt tycker jag är toppen, men inte utanför våra bostäder. 

Ungas kostvanor oroar

I kommentarstråden till Facebookinlägget gick åsikterna vitt isär. Några skrev förlöjligande om att uppropet bland sina argument nämner att det kommer att ge barn och ungdomar sämre kostvanor. Andra höll med initiativtagarna. I närheten finns tre skolor och ett gymnasium. En lärare skrev att hamburgare inte ger den näring och variation som eleverna behöver för att orka med skoldagen men att skollunchen ger det.

Alla boende får inte yttra sig

Kommunen har bland annat skickat brev till den samfällighetsförening som finns i närheten av den planerade restaurangen och bett dem yttra sig senast den 5 mars. Daniel Mannbrink har dock inte fått något sådant brev.

– Jag har inte blivit tillfrågad trots att jag bor nära.

Kommunen svarar i mejl till Mitt i Vallentuna att "då vi gjort bedömningen att det är ett stort antal sakägare som antas vara berörda av åtgärden" blir de underrättade dels genom lokaltidningen, dels genom anslag på kommunens hemsida.