Göteborg

Det blir tydligare på många håll i samhället att fler har svårt att få pengarna att räcka till. Inte minst hos Kronofogden som larmar om rekordhöga skuldbelopp jämfört med tidigare år.

– Det handlar om räkningar till inkassobolag och banker, men också kostnader för boende och el. Det är en oroande utveckling, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden i ett uttalande.

LÄS MER: Kronofogden: "Bara början på ekonomiska krisen"

Små skulder växer snabbt

Jämfört med första halvåret 2022 har det totala skuldbeloppet i hela landet ökat med 3,8 miljarder kronor, eller 35 procent, och landar på 14,6 miljarder kronor. Den högsta siffran någonsin, uppger Kronofogden.

Bara i Göteborg har skuldberget växt till nästan 900 miljoner kronor under årets första sex månaderna. I fjol var siffran på drygt 630 miljoner under samma period. Det är en skillnad på över 30 procent.

Nästan hälften av skulderna är på mindre än 3 000 kronor, inklusive avgifter.

– En mindre skuld växer snabbt när den kommer till oss. Det kan bli starten på en långvarig skuldsättning, säger Davor Vuleta.

Skulder mellan 100 000 och 500 000 kronor har också ökat. De är ofta kopplade till olika typer av lån utan säkerhet.

– Det finns tecken på att långivarna inte alltid gör tillräckligt bra bedömningar av människors ekonomi innan de beviljar ett lån, säger Davor Vuleta.

"Våga be om hjälp"

Rådet från Kronofogden, till personer som har svårt att få ekonomin att gå ihop, är att vara aktiv och agera direkt för att minska konsekvenserna och undvika att skulderna skickas till Kronofogden.

– Kontakta genast den du är skyldig pengar om du inte kan betala. Vi vet att det är tufft att prata om sina ekonomiska problem, men vårt råd är att våga be om hjälp. Prata med familjen eller kommunens budget- och skuldrådgivare som kan hjälpa dig med vägledning. Det är gratis och du kan vara anonym.