Göteborg

I skrivande stund finns två bostadsrätter och en kommersiell fastighet ute hos Kronofogden till exekutiv försäljning i Göteborg.  

Det är inte ovanligt många. Snarare är antalet bostäder hos Kronofogden fortfarande på relativt låga nivåer jämfört med åren efter finanskrisen runt år 2008. 

Först 2016 minskade antalet auktioner hos Kronofogden till nuvarande grad i Västra Götaland. 

– Vår bedömning från Kronofogden är att från 2016 och fram till nyligen har Sverige haft låg eller ingen ränta. Samtidigt har reallönerna ökat, många har haft pengar över varje månad, säger Ulrika Attnäs Loebbert, sektionschef försäljning, Kronofogden. 

Hon menar att de flesta därför inte hamnat i några ekonomiska trångmål utan har haft möjlighet att lösa ekonomin genom att låna mer pengar eller använda sparpengar. 

Men nu är finansläget förändrat i hela samhället.  

– Vår känsla är ganska stark att vi bara har sett början på den här ekonomiska nedgången.  

Dröjer från skuld till utmätning

Samtidigt dröjer det innan effekterna syns hos Kronofogden. Det kan ta uppåt ett och ett halvt år innan en utmätning sker.  

Vad gäller inflödet till exekutiva försäljningar av fastigheter och bostadsrätter är det i dagsläget ungefär samma som föregående år. Processen är väldigt lång ifrån första skulden till ens fasighet eller bostadsrätt blir föremål för exekutiva auktioner. 

Närmaste tiden avgörande

Boendet är dessutom oftast prioriterat vilket ibland kan leda till att pengarna inte räcker till andra räkningar. Men de flesta försöker så långt det går att betala sina räkningar och hitta lösningar.  

– Det som händer nu är troligtvis att gemeneman drar ner på sin konsumtion och sitt sparande. Frågan är hur länge kan man göra det. De närmsta månaderna blir avgörande för vad Riksbanken gör och hur vi konsumenter hanterar det, säger Ulrika Attnäs Loebbert.