Barn- och ungdomsidrotten har haft det tufft då pandemin minskat intäkterna rejält. Mitt i Söderort skrev nyligen om FOC Farsta ishockey, som tvingats samla in pengar för att klara istidshyran.

Flera föreningar har uppvaktat Stockholms stad och vädjat om stöd. Och på tisdagen kom glädjebeskedet: Idrottsnämnden beslutade om ett tillfälligt föreningsstöd, som innebär att nolltaxa ska gälla hela året på alla anläggningar för barn födda 2001 eller senare.

I klartext: klubbarna slipper hall- och planhyra för barn- och ungdomsidrotten.

– Med uteblivna intäkter från cuper och kafeterior lider många föreningar svårt vilket i sin tur drabbar våra unga. Vi vill i största möjliga mån undvika att de restriktioner som påverkat idrotten i snart ett år leder till ökad fysisk och psykisk ohälsa hos barn och unga, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) i ett pressmeddelande.

.Hos FOC Farsta är lättnaden stor efter beskedet.

– Vi har varit kritiska till hur situationen hanterats tidigare. Det här beslutet är att gå från nattsvart till extrem glädje. Det betyder allt för oss för det gör att vi kan fortsätta bedriva vår barn- och ungdomsverksamhet – förutsatt att vi fortfarande får ha öppet de tider vi brukar, säger föreningskonsulenten Magnus Mårtensson.

Det tillfälliga föreningsstöd som ligger till grund för lösningen beräknas kosta staden 5-8 miljoner kronor.