På Matholmen vid Järnvägsparken finns en mix av olika street foods. Foto: Richie Keegan

Glad stad drömmer om storskalig park för mat och dryck

Järnvägsparken har gått från grå betong till färg och matpark. Sedan maj har foodtrucks stått på platsen under dagtid och serverat lunch - och till hösten blir det matmarknad på helgerna.

  • Publicerad 06:15, 2 aug 2021

Vi har även pratat om en del lekfulla koncept, som exempelvis ett skaldjurshjul.

I maj flyttade Glad Stads projekt "Matholmen" in i Järnvägsparken vid centralstationen i Stockholm. Den tidigare betonglagda parken har sedan dess utvecklats till en park för street food.

– Jag har letat efter en plats för att utveckla vårt innehåll. Under 2020 fick jag upp ögonen för Järnvägsparken och så bestämde vi oss för att flytta Matholmen dit, säger Fredrik Lindstål, grundare av Glad Stad.

– Det är intressant att arbeta med platser likt Järnvägsparken för att skapa riktigt liv kring parker och torg.

Ska utvecklas

Planen för Matholmen är att fortsätta utvecklas och gå från att vara den mindre matpark det är idag till att bli ett epicentrum för Stockholms street food. Sedan uppstarten har tre aktörer, där två är fasta och en tillfällig, stått för den dagliga lunchmaten i parken.

– Efter sommaren hoppas vi kunna ha ytterligare två tillfälliga aktörer varje dag. På helgerna siktar vi på att ha omkring 10-12 utställare, säger Fredrik Lindstål.

– På matsidan hoppas vi hitta nästa generations matlagare i Stockholm. Vi kommer att ha ett kök där man kan hyra in sig på helgerna och visa upp sin egen mat.

I höst kommer fler aktörer dyka upp på Matholmen vid Järnvägsparken. Foto: Richie Keegan

Grundaren Fredrik Lindstål har stora planer för Matholmen. Foto: Richie Keegan

Hur har det gått sen ni öppnade?

– Det har gått bra och det märks att det varit välkommet bland Järnvägsparkens grannar att det händer något. Från det att vi öppnade har vi haft fullt nästan varje dag under lunchruschen.

Under hösten kommer Matholmen att arrangera matmarknader och ha många utställare på plats. Lördagen den 21 augusti är det dags för Matholmens första matmarknad.

– Vi kommer bland annat att försöka ha en grilldag där vi ställer upp grillar så får besökarna både köpa och tillaga maten själva, en trevlig interaktiv matupplevelse helt enkelt, säger Fredrik Lindstål.

– Vi har även pratat om en del lekfulla koncept, som exempelvis ett skaldjurshjul där allt från torskblock till hummer ingår. Tänk er som ett chokladhjul på Gröna Lund, lite så kommer det vara, att man snurrar och ser vad man får.

Musik och kultur

Till hösten fortsätter planeringen för 2022 men målsättningen för vad Matholmen ska bli kommande år är redan satt.

– Vi hoppas att kunna utveckla platsen till en storskalig boxpark för både mat och dryck med fasta mikrobryggerier och fasta mataktörer. Det kommer även att satsas på både musik och kultur i parken, säger Fredrik Lindstål.

– Det fina med den här ytan är att det är en yta ingen annan kommer att använda. Än så länge har vi inte utsatts för någon skadegörelse eller vandalisering. Det tyder på att vårt koncept är välkommet av alla.

Detta kan serveras

Indiskt

Japanskt

Vietnamesiskt

Mexikanskt

Hamburgare

Visa merVisa mindre