Det som nu blivit en förening startade med dödsskjutningen på Skarpnäcks torg kvällen den 10 april förra året. Pär Plüschke befann sig på den lokala pizzerian vid torget.

– Jag hörde smällarna. När jag tittade ut såg jag hur han låg på marken. Där och då fick jag tunnelseende och gick rakt fram för att hjälpa till, säger Pär Plüschke, känd för många Skarpnäcksbor som en engagerad person, bland annat i föreningen Preppa tillsammans Skarpnäck.

Så här i efterhand understryker han hur viktigt det är att på en olycks- eller brottsplats först bedöma om faran är över innan man rusar fram.

Förtvivlade

Själv reagerade han instinktivt och kontrollerade puls och andning samtidigt som han talade med SOS Alarm. Vänner till den skjutne unge mannen på marken kom springande.

Plüscke såg deras bottenlösa förtvivlan och hur ingen visste vad de skulle ta sig till. En av dem började dra i vännen och skrek "lämna mig inte!".

– De bröt ihop runt omkring honom, berättar Pär.

Vännerna fick utbildning

Han är självfallet påverkad av händelsen. Men berättar allvarligt och lugnt om skjutningen och den nybildade föreningen.

Väggen vid Skarpnäcks torg dagen efter skjutningen. På kvällen hölls minnesstund.

Väggen vid Skarpnäcks torg dagen efter skjutningen. På kvällen hölls minnesstund.

Anders Björklund

Kvällen efter hölls minnesstund bara ett par meter från brottsplatsen. Ljus, marschaller, blommor och hälsningar lades ned vid väggen där Skarpnäcksborna bara ett par månader innan haft minnesstund för en annan alltför ung man.

– Hans vänner kom fram. Jag sa till dem "Vi står för ofta här". Jag frågade om jag kunde ordna en första hjälpen-workshop för dem, säger han.

Pär berättar att den nybildade föreningen kommer att söka föreningsbidrag. Hittills har de fått gåvor genom swish. "Ambitionen är att våra workshops ska vara gratis att delta i."

Pär berättar att den nybildade föreningen kommer att söka föreningsbidrag. Hittills har de fått gåvor genom swish. "Ambitionen är att våra workshops ska vara gratis att delta i."

Angie Gray

En vecka senare befann sig vännerna, Pär Plüschke och sjukvårds- och livräddningskunniga vänner till honom i Skarpnäckskyrkans idrottshall. Det blev en workshop med samtal och övningar som satte svåra känslor i rörelse hos de drabbade vännerna.

– Mycket av det vi tog upp satte igång saker, säger han.

Fyra stationer

Här fick vännerna till den skjutne mannen gå runt vid fyra stationer för att lära sig olika moment.

– Om det är en katastrofblödning måste du stoppa den innan du går över till hjärt- och lungräddning. Vi gick igenom hur du stoppar blödning genom tryck på såret, vidare hur du lägger avsnörande förband och hur du kan improvisera detta med vad du har, exempelvis en t-shirt.

Om det handlar om en skottskada som är djupare kan ytterligare metoder behövas.

– Du kan behöva gå in i sårhålan och täppa till genom att tamponera med vad du har tillgängligt, exempelvis en t-shirt.

Har du inte förband fungerar det att använda exempelvis kläder när blödningen ska stoppas.

Har du inte förband fungerar det att använda exempelvis kläder när blödningen ska stoppas.

Mostphotos

Gatans Förband redo

Den nybildade föreningen kommer att hålla kurser för både allmänhet och föreningar i Stockholmsområdet. Ett antal instruktörer ska utbilda sig i början av april. Därefter är de redo att hålla workshops i kunskaperna som också är lika viktiga vid exempelvis trafikolyckor, eller arbetsplatsolyckor.

– Vi fokuserar just nu på blödningar. Det handlar om att överleva till ambulansen kommer. Det tar bara två-tre minuter att förblöda.