Under torsdagen inleddes en tre dagar lång eritriansk kulturfestival på Järvafältet. Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har demonstranter kastat sten mot poliser och festivalarrangörer. Flera tält har rivits ned eller satts i brand.

– Personer på plats följer inte anvisningar av polisen. Vi är fortfarande på plats för att avbryta brottsliga handlingar, säger Stockholmspolisens presstalesperson Tove Hägg till Mitt i.

Flera personer ska ha skadats i tumultet, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Det jag vet i nuläget är att vi inte har någon skadad polispersonal men vi behöver arbeta mer för att ta reda på om det finns någon som befann sig i området eller på festivalen som skadades i samband med det här våldsamma upploppet, säger polisens presstalesperson Towe Hägg till TV4 Nyheterna.

Klockan 14.50 uppgav räddningstjänsten för Mitt i att de inte kunde gå in på festivalområdet än.

Personer sprang från fältet

Anledning till demonstrationen ska vara att festivalen arrangeras av personer som stöttar regimen i Eritrea.

Polisbilar i korsningen Hjulstavägen/Spånga kyrkväg.

Polisbilar i korsningen Hjulstavägen/Spånga kyrkväg.

Stefan Källstigen

Från Spånga kyrkväg har Mitt i:s reporter sett hur folk sprang från fältet. Polisbilar, ambulans och räddningstjänsten fanns på plats. En polishelikopter hovrade över området och sirener ljöd ständigt.

Brandbilar var redo att åka in på festvalområdet. Beväpnade poliser stod vakt på Spånga kyrkväg.

Brandbilar var redo att åka in på festvalområdet. Beväpnade poliser stod vakt på Spånga kyrkväg.

Stefan Källstigen

Vid 15.30-tiden såg Mitt i:s utsända att både de brandbilar och ambulanser som stått parkerade vid vägen åkte mot festivalen. Samtidigt lämnade många människor området. "Det kan bli stökigt här snart", säger en polis utanför festivalområdet.

Sjukvården i stabsläge

Trafikverket stängde på polisens begäran av trafiken i båda riktningar på E18 förbi Rinkeby och Kista. Detta efter att personer tagit sig ut på vägbanan. På bilder från platsen syns långa köer förbi festivalområdet.

– Jag vet inte exakt var på vägen människorna befinner sig men vi gör det här för att ingen ska komma till skada, säger presskommunikatören Katarina Wolffram.

Efter drygt två timmar släpptes trafiken på E18 på igen.

Vid 16-tiden kom fortsatt mycket rök från festivalområdet och utryckningsfordon körde förbi med blåljusen på.

Klockan 17 meddelade Region Stockholm att sju personer förts till sjukhus, fyra med svåra skador och tre med lindrigare.

– Det är en komplicerad och omfattande insats. Det är många människor i rörelse på platsen och det totala skadeläget är än så länge oklart, säger chefläkaren Patrik Söderberg i ett pressmeddelande.

Med anledning av upploppet har avdelningen Regional särskild sjukvårdsledning (RSSL) gått upp i stabsläge.

Ett hundratals personer omhändertogs, varav flera slussades bort i SL-bussar från Järvafältet, rapporterar DN.

Polisen utreder flera brott: våldsamt upplopp, mordbrand och grovt blåljussabotage.