Sedan den 1 februari i år får personer beläggas med vistelseförbud om de allvarligt hotar tryggheten i ett område genom att främja brott, eller om det finns risk att de använder skjutvapen eller sprängämnen.

Nu har fyra män, alltså personer över 18 år, fått vistelseförbud i centrala Rågsved fram till mitten på augusti.

– Det rör sig främst om ytan kring Rågsveds centrum som vi benämner som en öppen drogscen. Vistelseförbudet är kopplat till att dessa fyra personer påverkar tryggheten på platsen i negativ bemärkelse, säger Andreas Lundberg, operativ koordinator i lokalpolisområde Farsta.

Han vill inte berätta mer ingående om vad männen gjort eller vilka kretsar de rör sig i. Men generellt hoppas polisen försvåra för de kriminella nätverken, till exempel genom att det blir svårare för dem att rekrytera barn och ungdomar.

"Har ofta poliser där"

Förutom i Rågsved har polisen i Botkyrka och på Norrmalm belagt personer med vistelseförbud än så länge.

– Det här är ytterligare ett verktyg för att skapa trygghet och försvåra för den kriminella världen. Vi vill begränsa deras rörelseförmåga, säger Andreas Lundberg.

Hur håller ni reda på var personerna befinner sig?

– Det kan vi ju inte göra. Men vi har identifierat ett antal personer som ofta uppehåller sig i ett visst område och vi har ofta poliser där. Träffar vi på dem där så rapporteras de för överträdelse av vistelseförbudet.

Får dessa individer hjälp att ta sig ur brottsligheten?

– Vistelseförbudet föranleder ingen automatisk hjälp men detta jobbar vi ofta med i vardagen ändå. Det ingår i vårt yrke att hjälpa de som är i den kriminella kontexten om det finns möjlighet till det, säger Andreas Lundberg.