Två köksanställda står och serverar vaniljyoghurt, mjölk, cornflakes, brödskivor, ostskivor, små smörbyttor och äpplen vid ingången till Loviselundsskolans matsal.
Det är tidig måndagsmorgon i Hässelby gård, solen har tittat fram ute på skolgården och eleverna har kommit in i värmen i samlad tropp.
– 45 elever har ätit frukost samma morgon som mest, men i dag ser det ut att bli många, berättar den kavajklädda rektorn Malin Löwdin utanför matsalen.
Serveras under en halvtimme
Skolpersonalen tar av sig sina gula reflexvästar och pekar vilka som ska sitta var i matsalen.
Under en knapp halvtimme serverar skolan frukost till alla elever. Några av de hungriga är Osman Daby (vaniljyoghurt), Aron Mohammed (cornflakes med mjölk, äpple och macka), Yonas Yemanne (som hugger in på en ostmacka) och Yussif Tchare Tschayazi (nöjer sig med ett äpple).
My Franzén, Adam El Kbaiche och Yussif Tchare Tschayazi i Hässelby gård äter alla frukost innan första lektionen.
Filip Magnusson
De lyfter ner stolarna från borden och sätter sig.
– Jag gillar inte mackor, men äter vaniljyoghurt eller äpple om jag inte ätit hemma, säger Yussif.
Osman äter frukost på skolan ibland. Yonas går in här varje morgon.
– Mina föräldrar säger att jag ska göra det.
Pratas för fullt vid bordet
Morgonens snackis visar sig bli vem som har släkt längst bort i världen. Eleverna runt bordet har rötter i en rad olika länder: Marocko, Egypten, Tyskland, Etiopien, för att nämna några. Yonas föräldrar har en bakgrund från Etiopien.
– Jag har nog släkt längst borta, jag tror ingen annan här flugit så långt, säger han efter en stunds intensiv diskussion.
"Enbart bra att de äter allt mer frukost"
Loviselundsskolan märker hur eleverna äter både mer lunch och frukost direkt efter helgen.
Malin Löwdin är rektor på Loviselundsskolan.
Filip Magnusson
– Det är enbart bra att de äter allt mer frukost här. Vi vill helst att alla kommer in på morgonen, och vi försöker göra föräldrar uppmärksamma på frukosten, säger Malin Löwdin som satt sig ned med några kollegor för en frukostmacka intill.
En aktiv dag väntar för många av eleverna.
– Vår klass ska till simhallen, berättar Yussif.
– Vi ska nog springa runt skolan på idrotten, säger Aron.
Flera skolor i Hässelby-Vällingby och Spånga dukar upp
Frukosten börjar bli klar, eleverna lyfter upp stolarna efter sig och rör sig ut från matsalen.
Loviselundsskolan tillhör de två kvartiler med skolor i Hässelby-Vällingby som på grund av sin större socioekonomiska utsatthet fått stöd av staden till att börja servera fri frukost. Övriga som ingår i satsningen är Maltesholmsskolan, Vällingbyskolan, Hässelbygårdsskolan, Smedhagsskolan och Grimstaskolan. I Spånga ingår Bromstensskolan och Sundbyskolan, medan samtliga skolor i Järva får del av stödet. Till slut blir det 38 elever som kommer på Loviselundsskolans frukost denna morgon.
– Vi har serverat frukost sedan i januari och ser gärna att det blir alla 355 elever som kommer snart, säger Malin Löwdin.
Märker du skillnad på om eleverna äter eller inte?
– Absolut, många blir gladare och mer energifyllda, och flera säger att de känner sig mer koncentrerade än utan frukost. Det är en stor skillnad.