Folkinitiativ. Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör, (M), och ordförande i utbildningsnämnden Fredrik Snejbjerg, (L), när de tog emot listorna med påskrifter i början av januari. Foto: Lina Kvist

Förskolor läggs ned - trots krav på folkomröstning

Igår fattades beslutet att lägga ned en rad förskolor i Värmdö. Oppositionen tycker att man kör över föräldrarna som krävt en folkomröstning.

  • Publicerad 17:58, 4 feb 2021

Det blev en hetsig debatt i kommunfullmäktige igår när ärendet samlokalisering av skolor och förskolor togs upp. Med rösterna 28 mot 23 blev det tillslut ett ja till förslaget, som innebär att fem förskolor i kommunen läggs ned och barnen flyttas till andra förskolor i närheten.

Hård kritik

Oppositionen tycker att det är fel att beslutet fattades innan folkomröstningen, som föräldrar kräver efter att ha fått ihop över 4000 underskrifter. Det bör ha genomförts först, menar de.

– Jag förstår besvikelsen hos alla föräldrar som vill ha kvar sin förskola i närområdet. Det blev tydligt att moderatmajoriteten inte har någon avsikt att lyssna till utfallet av folkomröstningen, säger Carl Kangas, (S), oppositionsråd i Värmdö.

Det kom upp flera gånger i debatten att resultatet av folkomröstningen bara är rådgivande, kommunen är alltså inte tvingad att följa det.

Även Annika Bergsten, (SD), var kritisk.

– Man kan ju inte ha en folkomröstning efter att man fattat beslutet. Det blir helt bakvänt. Vad är det då för mening att ha en folkomröstning? Om man ändå inte tänker lyssna på medborgarna, sade hon.

Dålig luft och överkapacitet

Deshira Flankör, (M), svarade att påskrifterna håller på att kontrolleras och räknas och när det är klart kan ett beslut om folkomröstning fattas, tidigast i mars-april.

Argumenten hos majoriteten kring varför man ändå valde att fatta beslut i frågan igår var flera: Man vill inte dra ut på de planerade förändringarna, man behöver genomföra beslut som klubbats i budgeten, lokalerna är bristfälliga på förskolorna med dålig luft och arbetsmiljö och det råder överkapacitet med lediga platser därför blir ekonomin dålig.

Resultatet av folkomröstningen kommer att hanteras när det blir aktuellt, enligt majoriteten.

S, V och SD yrkade på återremiss för att invänta resultat av folkomröstningen innan beslut i frågan fattas.

Munkmoraskolan kan räddas kvar

Carl Kangas, (S), oppositionsråd i Värmdö. Foto: Charlotte Rueckl

Deshira Flankör, (M), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö Foto: Lars Åke Holst/Gustavsbergs Bildateljé