Det var på torsdagen den 26 april som Stockholm stad gjorde en oanmäld inspektion på förskolan Thoren Framtid Svea Torn på Östermalm.

Förutom ett smutsigt kök upptäcktes allvarliga säkerhetsbrister vid besöket. Trasiga elkablar hängde löst, och kemikalier förvarades inom räckhåll för barnen.

– Tvättmedel och handdesinfektion förvarades inte säkert, och det fanns sladdar som var lagade med tejp. Det var så pass allvarliga brister att man bedömde att det var farligt för barnen att vara där, säger Alexandra Mattson (V), förskoleborgarråd i Stockholms stad.

Alexandra Mattsson (V), förskoleborgarråd i Stockholms stad.

Alexandra Mattsson (V), förskoleborgarråd i Stockholms stad.

Klara Orrteg

Ovanligt beslut

När staden upptäcker brister på en förskola får de vanligtvis ett föreläggande och en tid på sig att åtgärda dem. Men fynden på Svea Torn fick förskoleborgarrådet Alexandra Mattsson att ta ett ovanligt beslut: att stänga verksamheten från och med nästa dag.

– Det händer mer sällan än en gång om året att det görs i Stockholms stad, säger Birgitta Magnusson, chef på myndighetsavdelningen på förskoleförvaltningen i Stockholms stad.

Thoren Framtid sa i en kommentar till Dagens Nyheter att de hoppades kunna öppna igen på måndag den 29 april. Under morgonen har Stockholms stad varit på Svea Torn och gjord ett uppföljande besök.

– Vi var där i fredags också, och i morse var bristerna åtgärdade. Staden kommer att häva beslutet om stängning i eftermiddag, och i morgon, tisdag kommer de att kunna hålla öppet igen, säger Birgitta Magnusson på måndagen.

Är saken utagerad nu?

– Vi ser att man idag har rutiner som är förankrade med personalen. Men vi kommer naturligtvis följa upp det och göra lite tätare kontroller än i vanliga fall.

Hur kunde det bli så, om de har rutinerna på plats?

– Det är säkerligen något som har fallit mellan stolarna i deras barnsäkerhetsarbete. Det åligger rektor att ha uppsikt över detta, och ytterst är det huvudmannens ansvar. Så det har brustit på flera nivåer, säger Birgitta Magnusson.

Förskolan Svea Torn på Jungfrugatan fick stänga efter en oanmäld inspektion.

Förskolan Svea Torn på Jungfrugatan fick stänga efter en oanmäld inspektion.

Johan Sjölund

På tisdag morgon håller förskolan öppet som vanligt igen. Några föräldrar som Mitt i pratar med säger att de känner sig trygga när de lämnar sina barn på förskolan, och att det känns bra att komma tillbaka.

– Vi har inte märkt något av det här tidigare. Men det är bra att det finns kontroller. Vi är nöjda med förskolan, pedagogerna är fantastiska, säger en mamma.

– Vi har fått allmän information så alla är nog angelägna om att få en uppdatering. Det är klart att det är illa, men man får lita på att de har ordnat det, säger en pappa som precis lämnat sitt barn.

Viktoria Hassel, biträdande verksamhetschef på Thoren Framtids förskolor skriver i ett mejl till Mitt i att de beklagar det som inträffat.

– Det är så klart oacceptabelt och vi har vidtagit åtgärder för att komma till rätta med dessa brister och för att säkerställa att det fungerar framåt.

Vilka förklaringar ser ni till att bristerna uppstod? 

– Vi behöver undersöka vad det är som gjort att vi inte lyckats upprätthålla dessa rutiner. Vi har arbetat tillsammans med personalen i dag och ledningen kommer framåt att följa upp arbetet. Det är otroligt viktigt att våra vårdnadshavare känner sig trygga med oss och att lämna sina barn på förskolan. 

Brister på flera förskolor

Svea Torn är inte den enda förskolan inom Thoréngruppen som har fått anmärkningar av staden. Mitt i rapporterade förra sommaren att såväl Svea Torn som förskolorna vid Telefonplan och Älvsjö gård riskerade att stängas på grund av allvarliga brister.

– De olika förskolorna är i lite olika fas med sitt arbete. Vi har dem under uppsikt.

Senare i år kommer staden att göra en så kallad ägar- och ledningsprövning, vilket är en sammanvägd bedömning av huvudmannens lämplighet att bedriva förskoleverksamhet.

– Den bild vi har är att huvudmannen har stöttat upp och förbättrat, men vi kommer att följa upp det och bedöma hur stabilt det är.

Stockholms stad har konstaterat brister även vid Thoren Framtid Telefonplan.

Stockholms stad har konstaterat brister även vid Thoren Framtid Telefonplan.

Märta Lefvert/arkivbild

Alexandra Mattsson säger att staden satsat extra på tillsyn av privata förskolor i år, och att man under året även ska se över systemet med garantiplatser inom förskolan.

– Vi har ett system där man kan tjäna stora pengar på att driva förskolor, men det bygger på att man sköter sig. Det vi har sett på Svea Torn är otroligt upprörande, det handlar om små barn som är skyddslösa.