Socialdemokraterna har nyligen öppnat för en flytt av Gula villan i Mariehäll, ett 1800-talshus som tidigare varit arbetarbostäder och kafé, till en plats utanför Bromma.

Dennis Wedin (M), oppositionsborgarråd, har till Mitt i tidigare sagt att han vill att Gula villan blir kvar i Mariehäll.

När tidningen återvänder till Dennis Wedin med frågor om villan står Dennis Wedin fast vid åsikten.

– Den måste börja användas, det är viktigt att den inte förfaller, säger Dennis Wedin.

Björn Ljung (L), Liberalerna i Stockholm.

Björn Ljung (L), Liberalerna i Stockholm.

Liberalerna

Björn Ljung (L), gruppledare för Liberalerna i stadsbyggnadsnämnden, ansluter sig till politikerna som tycker att Gula villan ska vara kvar i Mariehäll.

– Det är otroligt viktigt att vi inte göra om misstagen att vi bara raderar historien, det går att kombinera en snabb utveckling av Stockholm med att behålla kulturhistoriskt viktiga byggnader, säger Björn Ljung.

Öppen för flytt utanför Bromma

Miljöpartiets ledamot i stadsbyggnadsnämnden, Cecilia Obermüller, vars parti ingår i det rödgröna styret, vill även hon att villan blir kvar i Mariehäll. Hon lämnar dock en öppning för en flytt utanför Bromma.

– Om det absolut inte går då är det en plan B där man flyttar den någon annanstans, säger Obermüller.

När Mitt i intervjuar Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden, låter han förstå att i dag saknas en realistisk lösning för att låta villan bli kvar i Mariehäll.

Platsen i Mariehäll som har pekats ut för en återflytt är i dag en berghäll, enligt Anders Österberg, cirka 100 meter längre norrut från den tidigare placeringen på Karlsbodavägen.

– Det skulle vara förknippat med stora kostnader och dåligt för miljön, att ta bort den berghällen, säger Anders Österberg.

Anders Österberg ser helst att staden säljer villan.

– Det vi har sagt är att om det finns externa intressenter som har finansiering och tillgång till mark så är vi öppna för att låta en sådan aktör ta över villan.

Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden.

Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden.

Pekka Pääkkö

Menar du inom Bromma?

– Nej, det kan vara var som helst.

När måste det här vara löst, vart Gula villan tar vägen?

– Vi har många andra prioriterade frågor som ligger före den här frågan att lösa, men det innebär inte att vi ligger på latsidan. Men det är ingen panik i den här frågan, säger Anders Österberg.