Befolkningen ökade i Stockholms län med 24 888 personer förra året. Snittet för de senaste tio åren är plus 31 300 personer per år, så ökningen har avtagit.

Vissa kommuner växer så det knakar. Stockholm, Haninge och Järfälla ökar starkt.

Bara två kommuner backar. I Vaxholm minskar antalet invånare med 97 invånare, och i Danderyd med 111.

4 749 fler flyttar ut

Men fortfarande flyttar fler härifrån till andra län än antalet som flyttar hit, ett minus på 4 749 personer.

Att befolkningen ändå ökar beror dels på att fler barn föds än antalet personer som avlider, och på invandring.

Det negativa flyttnettot är dock mindre än året innan. 2021 låg det på 7 846 personer.

Bekymrad

Regionrådet Gustav Hemming (C) tycker ändå att det är för tidigt att "blåsa faran över".

– Det är fortfarande ett stort utflyttningsnetto. Det har varit negativt sedan 2018. Innan dess var det positivt och runt 4 000 fler flyttade in än ut varje år, säger han.

Att befolkningsökningen nu är lägre än tidigare bekymrar honom:

– Vi behöver personal till näringsliv och välfärd. Att vi har en så dåligt fungerande bostadssituation är en black om foten. Det behöver byggas mer, även bostäder som unga och de som inte har höga löner har råd med, säger han.

Allt fler får nog av Stockholm

Uppsala, Södermanland och Skåne lockar

Trånga hem, höga priser och en längtan efter något annat. Därför flyttar folk från Stockholm.

Det är inte längre lika populärt att bo i Stockholm. I alla fall om man ser till hur folk flyttar: Numera flyttar fler ut ur länet än in.

– Det ska bli så skönt att slippa öppna kontorslandskap och trafik, säger Boel.

Boel Afzelius tittar sig omkring. Hon har bott på de 150 kvadratmetrarna i Gröndal sedan mitten av 90-talet, och 2001 flyttade Åke Johansson in. Det är ingen liten grej att tömma, rensa och packa ner det som ska sparas vidare.

– Det är hemskt, det ligger pappershögar, pärmar och grejer överallt.

Beslutet att flytta togs ganska nyligen, och lägenheten i Nyköping blev deras i december 2021. Men tankarna på en flytt har funnits i tio år.

https://www.mitti.se/nyheter/politiker-maste-stockholm-vaxa/repvdu!qgCZjCJ2fHR@HdLptFzIqA/

08:or lämnar

Stockholmare som lämnar stan för ett annat liv, har blivit allt fler. Även om de allra flesta lämnar för en närliggande kranskommun så har också antalet som lämnar staden för andra delar av landet, ökat.

– Mer plats och tid för livet, familjen och en grönare livsstil, är nog viktiga faktorer. Det är också övervägande barnfamiljer som lämnar innerstaden och länet. Ökade möjligheter till distansarbete har också gjort det lättare för vissa att bo längre från jobbet och staden, säger Cecilia Stenfors, docent och doktor i psykologi.

Olika flyttmönster

Enligt Cecilia är flyttningar mer vanliga i vissa livsfaser. Unga vuxna flyttar mera, ut från föräldrahem, till studier och jobb. I familjebildningsfasen flyttar man för att få mer plats och barnvänliga miljöer.

– Men i Stockholm är det så dyrt att det är svårt för många att ha råd med en större bostad.

Sen kommer fasen då barnen är utflyttade och man går i pension. Då blir det lättare att flytta till en favoritplats, eller till mindre och billigare bostad.

Boel och Åke tillhör just den fasen. Till viss del handlar flytten om att få komma närmare stugan i Nyköping, men det handlar också om att förenkla livet. Minska på kostnader och boendestorlek. Och att slippa trafiken i Stockholm.

– Vi bor ju så stort, det är bara vi två och katten. I Nyköping blir det mindre och dessutom kommer vi närmare stugan, säger Åke.

Trenden fortsätter

Cecilia Stenfors tror att dragningen ut från storstäderna, till fritidshus eller bostäder närmare naturen, kommer att fortsätta framöver.

– Om den ökade flexibiliteten i arbetslivet som pandemin medfört finns kvar, så kommer det också att underlätta utflyttningar från stan.

Lägenheten i Gröndal är i etage, med utsikt över Trekanten och Essingeleden. Gläntar man på fönstret strömmar ljudet in från trafiken, även om det är en bra bit bort. Det är något de inte kommer sakna efter flytten.

– I Vrena är det tyst. Och mörkt, säger Åke.

https://www.mitti.se/nyheter/politiker-maste-stockholm-vaxa/repvdu!qgCZjCJ2fHR@HdLptFzIqA/

Uppsala, Södermanland och Skåne. Det är dit stockholmarna drar när de fått nog av trängsel, höga bostadspriser och betong.

Det visar statistik från SCB över flyttnettot för 2021. Fler flyttar från Stockholms län än till, närmare bestämt 7 846 personer fler. Totalt lämnade 68 936 personer länet.

Trenden med ett negativ flyttnetto har pågått i några år, något som oroar regionens politiker.

Och det trots att befolkningen ökar totalt sett. Vi blev 23 149 fler förra året, vilket förklaras av födelseöverskott och invandringsöverskott. Stockholms län har nu 2 415 139 invånare.

Och till vissa av länets kommuner flyttar faktiskt fler in än ut, till exempel Österåker och Upplands-Bro.

70 000 lämnade

Men från Stockholms stad är dock flykten tydlig. Statistik från Länsförsäkringar visar att 70 000 personer flyttade från huvudstaden under 2021. Många av dem bosatte sig förstås i andra kommuner i länet, men för en hel del gick flyttlasset längre än så.

Förklaringen är, enligt Länsförsäkringar, den kraftiga prisuppgången och mer flexibla former för hemarbete, plus att många nu värderar ökad boyta och trädgård mer än tidigare.

Konsultföretaget Sweco uppger i sin rapport "Sveriges nya geografi" att vi flyttar allt mer. Totalt genomfördes 1,6 miljoner inrikes flyttar förra året, och enligt dem är det nu landsbygdskommunerna som är vinnare på flyttströmmarna.

Mer plats och tid för livet, familjen och en grönare livsstil, är nog viktiga faktorer

Oro över att unga och barnfamiljer lämnar Stockholm

Oron stiger över utflyttningen från Stockholms län. Flyttnettot har tagit ett skutt, och nu lämnar även många unga stan. "En varningssignal", enligt regionrådet Gustav Hemming (C).

Stockholmarna har fått nog. Nu flytt vi!

Kanske behövs det nu en folkrörelse motsvarande den som under Norrlands avfolkning på 1960- och 70-talet sa: Vi flytt int.

För nu lämnar fler länet än de som flyttar in, 48 390 mot 42 794. Det ger ett flyttnetto på minus 5 596 personer.

Unga drar

Trendbrottet med ett negativt flyttnetto kom 2018, med 197 personer. 2019 var nettot 1 676 personer.

https://www.mitti.se/nyheter/flykten-fran-stan-fortsatter-allt-fler-vantas-lamna-lanet/lmslD!7550965/

Och nu har det alltså tagit fart. Det är framförallt de unga och barnfamiljerna som flyttar, något som oroar politikerna i tillväxt- och regionplanenämnden.

Analyserar varför

De har nu gett regiondirektören i uppdrag att analysera vad som ligger bakom utflyttningen, och vad det får för konsekvenser för "Stockholmsregionens hållbara utveckling, tillväxt och attraktionskraft".

Och inte minst vill de veta vilka insatser som krävs för att få fler att stanna kvar.

– Det här är en varningssignal, som tyder på att unga tycker att det är svårt att bo i Stockholm. I förlängningen leder det till en tråkigare och mindre dynamisk region, säger nämndens ordförande Gustav Hemming (C).

Sugen på att se vad som är på gäng i Stockholm: Vi samlar allt som är på gång i våra nya superguide

https://www.mitti.se/guide/

Dyrt bo i Stockholm

Enligt Handelskammaren, som analyserat siffrorna från SCB, är det höga boendekostnader och trygghetsfrågor som ligger bakom.

– Om det bara är medel- och höginkomsttagare som kan bo här, då blir ju Stockholm ett stort Östermalm, säger Hemming.

Kan inte studenter och låginkomsttagare bo kvar dräneras regionen, menar han. Akademierna kan inte rekrytera de bästa sökande till sina utbildningar, kompetensförsörjningen försvåras för företagen och det finns mindre underlag för kultur- och nöjesliv.

Lägre befolkningstillväxt

Han tror att pandemin har fått många familjer att vilja bo större, och ha en trädgård. Om inte regionen förmår svara upp mot behoven är tillväxten i farozonen.

– Under 2010-talet växte vi med 35 000 personer om året. Det är inte jätteviktigt att nå så högt, jag tror vi får räkna med en lägre befolkningstillväxt framöver. Men om inget görs kan läget bli allvarligt.

https://www.mitti.se/kronika/08-lantisar-vi-vet-att-ni-saknar-oss/repueE!npMcHb@@NFrRZEOpDuUOA/

Då blir ju Stockholm ett stort Östermalm.

Fler flyr storstan

48 390 personer flyttade från Stockholms län 2020.

42 794 flyttade till Stockholms län 2020.

Flyttnettot är minus 5 596 personer, mest i Sverige. Västra Götalands län kommer därnäst, minus 1 799.

Störst inflyttning har Skåne, 3 500 personer, Uppsala län med 2 305 personer och Södermanland med 1 396 personer.

Det är storstäderna som tappar mest: Stockholms stads flyttnetto är minus 8 495 personer, Göteborg går back 2 382 personer och Huddinge 815 personer.

Inflyttningskommuner är Uppsala med 1 021 personer, Västerås 805 personer och Helsingborg 701 personer.

167 fler 20–24-åringar har flyttat från Stockholm än som flyttat hit.

2 540 fler 30–44-åringar med 2 736 barn i åldern 0–9 år har flyttat ut än in.

Källa: Stockholms handelskammare