I år har staden drygt 170 ordningsvakter. 2022 ska det bli ännu fler enligt nya direktiv från majoriteten med Erik Slottner (KD) i spetsen. Foto: Erik Lejdelin/ Stefan Källstigen

Fler ordningsvakter på gatorna: "Kompenserar för polisbrist"

Satsningen på väktare och ordningsvakter fortsätter. "Vi hoppas kunna kompensera för polisbristen", säger Erik Slottner (KD) trygghetsborgarråd.

  • Publicerad 09:04, 5 okt 2021

Från och med nästa budgetår satsar majoriteten i stadshuset ännu mer pengar på ordningsvakter och väktare. Totalt handlar det om sex nya miljoner. Det innebär att man lagt över 100 miljoner kronor på uniformerad personal i staden de senaste åren.

Fler personer på fler platser

I satsningen ligger också ansökningar hos polisen för att stadens nya ordningsvakter ska få patrullera på fler ställen, så kallade LOV3-tillstånd.

– Just nu handlar det bland annat om Tantoberget och att få utöka bevakningen runt Medborgarplatsen, säger Erik Slottner, äldre- och trygghetsborgarråd för Stockholms stad (KD).

V: Satsa på skolan istället

Polisfacket har kritiserat staden för att ordningsvakterna är en "quick fix". Vänsterpartiet tycker i sin tur att pengarna snarare borde satsas på på skolan för att på så vis motverka kriminalitet. Men Erik Slottner menar att vakterna är väl investerade pengar.

– Med detta hoppas vi kunna kompensera för polisbristen i Stockholm. Det går såklart inte att likställa yrkena, men väktare är uniformerad personal, precis som ordningsvakterna. Vi menar att de både förebygger och minskar brottsligheten.

Egen mätning visar goda resultat

Exakt vilka effekter som satsningen gett hittills är svårt att mäta. I en forskningsrapport beställd av politikerna själva ser man dock att både medborgare och näringsidkare upplever en större trygghet när de ser uniformerad personal.

Så ofta ingriper stadens ordningsvakter

Satsningen i siffror

Första halvåret 2021 har stadens uniformerade vakter genomfört: 150 gripanden, 200 LOB:ar och 1400 avvisningar eller avlägsnanden av stökiga personer, samt stöd eller assistans till polis, näringsidkare och övriga aktörer vid 3100 tillfällen.

Drygt 55 000 gånger har de under första halvåret i år patrullerat och medverkat till att upprätthålla allmän ordning,

Källa KD Stockholm stad.

Visa merVisa mindre