Rena Mälaren. Vid Ekensberg dök Rena Mälaren efter fuldumpade sopor. Foto: Joakim Hall

Fem dykare tog upp 600 kilo skräp

I förra veckan var ideella organisationen Rena Mälaren på plats vid Ekensberg för att rensa Gröndals vatten från gift och sopor.

  • Publicerad 16:29, 2 aug 2021

Vi måste
se det här som ett krisläge och agera nu.

Det var den 19 juli som fem dykare och flera volontärer hjälpte till att ta upp skräpet.

– Man blir alltid lika beklämd när man hittar allt som dumpas i Mälaren. I Gröndal fann vi totalt sexhundra kilo skräp som flaskor, bord, stolar, bilbatterier till bildäck, cyklar-och elsparkcyklar, säger Fredrik Johansson, initiativtagare till Rena Mälaren.

Under förmiddagens långa dykning plockades även ett ankare på 200 kilo upp, liksom ytterligare ett ankare på cirka 400 kilo som deras utrustning knappt klarade av att bärga.

Djupt nere i dyn fann de även ett stort uppbrutet kassaskåp och 80 kilo båtbatterier.

– Det är hemskt att folk bara dumpar skräp och gift. Blyet från de öppna båtbatterierna läcker ut  i vattnet som vi dricker, säger Fredrik Johansson.

Initiativtagare. Rena Mälaren startades av Fredrik Johansson och dagliga verksamheten Främja. Foto: Joakim Hall

Förstör hela ekosystem

Gröndal tillhör däremot inte en av de värre platser som organisationen besökt. Det kan bero på att sjöbotten vid Ekensberg är dyig och skräpet sjunkit långt ner. En av de värre platserna de dykt på är Söder Mälarstrand och Ropsten.

– Allt skräp och gifter som vi hittar på våra dykningar förstör hela ekosystemet. Vi måste se det här som ett krisläge och agera nu. Vi måste uppmärksamma havsmiljön, säger Fredrik Johansson.

Fredrik berättar att i fjol började Västerås brandförsvar utföra samma jobb.

– Det är en jättebra övning för dem som i sin profession dyker efter försvunna personer. För två veckor sedan fick vi även höra att Tysklands brandförsvar tagit efter initiativet, säger Fredrik Johansson.

Volontärer. Rena Mälaren har idag cirka 300 volontärer som är med och städar. Foto: Joakim Hall

Han säger också att han för diskussioner med försvaret.

– Jag tycker att de borde jobba med sitt förflutna när de genom tiderna har varit stora utsläppare. Det är på plats att de drar sitt strå och hjälper till, säger Fredrik Johansson.

I ett kommande projekt ska Rena Mälaren dyka i ett av Stockholms smutsigaste områden. Var det blir är ännu oklart.

– Där kommer vi stoppa ner kameror, mäta antalet fiskar, plocka skräp och sätta ner sjöväxter för att se om det kan bli en ny grön oas att få igång igen därnere. Jag vill tro på det, säger Fredrik Johansson.

Det här hittades på botten:

600 kilo skräp: flaskor, stolar, bildäck, toalettstol, cyklar-och elsparkcyklar, kassaskåp, läskig docka.
80 kilo båtbatterier.
Ankare om 200 kilo och ett ankare
på cirka 400 kilo.