Det var den 4 mars i fjol som en man sköts ihjäl med ett 20-tal skott, från både automatvapen och pistol, när han satt i en bil i närheten av Bandidos lokal i ett industriområde i Brandbergen. 

Skytten hade förväxlat mannen, som av en tillfällighet befann sig där, med en Bandidos-medlem som var den egentliga måltavlan. 

– Den här mannen som sköts var enligt vår utredning inte den tilltänkta måltavlan utan befann sig på fel plats vid fel tillfälle, sa åklagare Anna Hankkio i samband med att åtalet väcktes.

Nu har en 19-årig man från Haninge dömts för mordet. Det meddelade Södertörns tingsrätt under onsdagen.

Använde militära vapen

Han dömdes också för förberedelse till mord vid två tillfällen den 18 och 21 mars förra året, vilka polisen lyckades avstyra, samt synnerligen grovt vapenbrott.

Vid det ena tillfället var planen av avlossa pansarskott från ett militärt granatvapen mot Bandidos lokal i Brandbergen.

Enligt tingsrätten skulle straffet varit livstids fängelse om han hade varit vuxen när brotten begicks. Men eftersom han då var 17 år döms han i stället till elva års fängelse.

– Den huvudåtalade 19-åringen har ingått i ett mordkommando med bland annat militära vapen. Det rör sig alltså om mycket allvarlig brottslighet. Tingsrätten anser att det inte är tillräckligt med sluten ungdomsvård som straff, säger rättens ordförande, rådmannen Niklas Schüllerqvist.

Förvarade vapen i Handen

Även en 27-årig man från Helsingborg döms till tio års fängelse för att ha deltagit i förberedelserna till mord, samt för synnerligen grovt vapenbrott.

Ytterligare en man, en man i 20-årsåldern från Upplands-Bro, döms till sju års fängelse för att ha varit involverad vid ett av tillfällena av förberedelse till mord. Han greps efter att ha spårats till en lägenhet i Handen efter en biljakt, där polisen ingrep när de körde i riktning mot Bandidoslokalen. I bilen fanns då två skarpladdade automatvapen och en skarpladdad pistol.

Kvinna frias för medhjälp till mord

Lägenheten i Handen där mannen greps ska ha varit navet för mordkommandot som planerade attackerna mot Bandidos, och där vapen förvarades.

Bostaden tillhör en kvinna i 25-årsåldern, och hon stod åtalad misstänkt för medhjälp till mord för att ha låtit skytten bo i lägenheten och att för att hon visste att vapen förvarades där.

Men hon frias från misstanken om försök till mord eftersom tingsrätten inte finner det bevisat att hon förstod att någon skulle bli mördad. Hon döms däremot för synnerligen grovt vapenbrott till 4 år och 9 månaders fängelse.

Även kvinnans dåvarande sambo, en man i 25-årsåldern, döms för synnerligen grovt vapenbrott till samma straff.

Samtliga inblandade ska enligt förundersökningen ha kopplingar till kriminella nätverk i Jordbro och Bro. Uppdraget att mörda en Bandidosmedlem ska ha kommit från ledaren i ett av nätverken som tros ligga bakom den våldsspiral som drabbat Stockholm sedan i vintras. Han är också del i målet men är fortsatt häktad i sin utevaro.

Samtliga dömda nekar till brott.