Det var den 4 mars i fjol som en man sköts ihjäl i en bil i ett industriområde i Brandbergen. Nu väcks åtal mot fyra män och en kvinna för flera våldsbrott och vapenbrott under samma månad. Utöver mord och medhjälp till mord väcks även åtal för förberedelse till mord och synnerligen grovt vapenbrott.

– Den här mannen som sköts var enligt vår utredning inte den tilltänkta måltavlan utan befann sig på fel plats vid fel tillfälle, säger åklagare Anna Hankkio om mordet.

Omfattande bevisning

Bland de fem som åtalas finns en man i 20-årsåldern och en kvinna i 25-årsåldern, båda hemmahörande i Haninge kommun.

– Mannen är åtalad för mord, förberedelse till mord och synnerligen grovt vapenbrott. Kvinnan är åtalad för medhjälp till mord och synnerligen grovt vapenbrott.

Mannen ska ha deltagit i mordet som utförare och kvinnan ska bland annat ha använt sin lägenhet i Haninge för både vapenförvaring, bland annat pansarskott, och för att gärningspersonerna ska ha uppehållit sig i lägenheten innan och efter mordet. Åklagaren anser att utredningen visar på de bådas inblandning.

Vad är det för slags bevisning som kommit fram kring de här två personerna?

– Det är en omfattande bevisning vi har i utredningen med vittnesförhör, teknisk bevisning och beslag. Sedan har vi även telefonundersökning där vi har en del chattmaterial.

Samtliga tilltalade ska ha kopplingar till kriminella nätverk i Jordbro och Bro. Utöver de två åtalade för mordet den 4 mars väcks åtal mot de tre andra männen för bland annat förberedelse till mord i Brandbergen och synnerligen grovt vapenbrott i Handen samband med två incidenter den 18 och 21 mars i fjol.

Grova vapenbrott

I samband med utredningarna återfinns även en gängledare som kopplats till brott utförda i den våldspiral som drabbat Stockholmsområdet sedan i julas. Han är häktad i sin utevaro på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord.

Alla fem tilltalade ska enligt åklagarmyndigheten tillsammans innehaft skarpladdade vapen, pansarskott och helautomatiska vapen som bland annat förvarades i bilar och i flerfamiljshus, därför bedöms vapenbrotten som synnerligen grova.

De misstänkta nekar till anklagelserna.

Rättegången inleddes i Södertörns tingsrätt måndag 3 april och förväntas pågå till och med mitten av maj.